Termocentrala Rovinari ar putea fi inchisa in 2009

Complexul Energetic Rovinari ar putea fi inchis daca nu se va alinia normelor europene de protectia mediului, in ceea ce priveste realizarea unui depozit cu fluid dens pana la data-limita de 31 decembrie 2008, a avertizat comisarul Garzii de Mediu Gorj, Ovidiu Ilie.

Pana acum, repre-zen-tantii CE Rovinari au finalizat doar proiectul teoretic pentru acest depozit, dar e departe de a fi pus in practica. „Dupa aderarea la UE, marii poluatori sunt nevoiti sa respecte regulile de mediu. Una dintre ele prevede ca termocentralele sa-si schimbe tehnologia de evacuare a zgurii si a cenusei rezultate in urma proceselor tehnologice de ardere.

Substantele poluante, care pana acum se eliberau in aer, vor fi transformate intr-un fluid dens, care se va depozita in sol”, a explicat Ilie. Mai sunt doar noua luni pana cand celor de la Rovinari le expira termenul de conformare. In cazul in care nu vor reusi sa finalizeze proiectul, Uniunea Europeana ar putea lua masuri drastice. „Una dintre masuri ar putea fi chiar inchiderea complexului”, a avertizat Ovidiu Ilie.

De altfel, pe parcursul anului trecut, marii poluatori ai judetului Gorj, Compexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia au fost amendati de mai multe ori de catre comisarii garzii. La Complexul Energetic Rovinari au fost aplicate patru sanctiuni contraventionale in valoare de un miliard de lei vechi pentru poluare atmosferica cu praf de pe depozitele de zgura si cenusa, precum si pentru poluarea accidentala a raului Jiu.

Conform normelor UE, conducerea Complexului Energetic Rovinari mai trebuie sa rezolve si problema instalatiei de desulfurare, al carei termen de conformare expira in anul 2012. In 2017 expira si termenul pentru respectarea normelor privind emisiile de oxizi de azot. Intregul proces de conformare a complexului la normele impuse de UE va costa peste 350 milioane de euro, o suma mult prea mare pentru a putea fi suportata fara ajutorul statului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *