Introdusa de fostul ministru al Mediului PDL, Sulfina Barbu, pe ordinea suplimentara a Comisiei pentru Administratie Publica din Camera Deputatilor, Ordonanta 114/2007, singura care mai proteja zonele verzi, a fost modificata radical.
Mai exact, articolul 71, cel care interzicea schimbarea destinatiilor spatiilor verzi, a fost scos, astfel, hectare intregi din parcurile Herastrau, Tineretului, Circului, Verdi, Duca, Prisaca Dornei, I.O.R, Plumbuita, Bordei, Padurea Baneasa, bazele sportive si bucatile de spatiu verde riscand sa ajunga la topor.
„Daca aceasta modificare a articolului 71 din Ordonanta 114/2007 va fi aprobata de Camera Deputatilor, din secunda doi se pot emite autorizatii de constructie in parcuri, gradini publice si spatii verzi. Trebuie facut ceva de urgenta. Am sa vorbesc cu Victor Ponta, presedintele PSD, pentru a-i explica pericolul.
Cred ca membrii PSD din Comisie au votat in necunostinta de cauza”, ne-a declarat Lucia Varga, membra PNL in Comisia pentru Administratie Publica. Modificarea a fost votata de pedelisti, dar si de pesedisti. Presedinta Comisiei si cea care a pus gand rau zonelor verzi, atat din Bucuresti, cat si din tara, Sulfina Barbu este cunoscuta pentru „dragostea” pe care o are pentru natura.
Nu trebuie uitat faptul ca ea a fost prima care a dat autorizatie pentru taierea copacilor din Parcul Bordei in perioada cand la sefia Capitalei era Traian Basescu, iar Sulfina Barbu conducea, culmea, Directia de Protectie a Mediului. „Speram ca peste doua saptamani, cand proiectul va ajunge in plenul Camerei Deputatilor, sa convingem colegii sa il trimita inapoi la Comisia de Administratie Publica pentru a fi reintrodus textul initial al articolului 71”, ne-a mai spus Lucia Varga.
Jurnalul National a reusit sa salveze prin campaniile pe care le-a demarat de-a lungul anilor o parte din spatiile verzi care fusesera trecute pe lista defrisarilor. Un exemplu ar fi Parcul Bordei, care urma a fi transformat intr-un cartier de vile de lux. 28.000 de metri patrati au fost salvati si reamenajati, redevenind parc. 4.600 de metri patrati au ramas insa in proprietatea privata a lui Costica Constanda.
Daca Ordonanta 114/2007 va fi aprobata cu modificarile impuse de PDL, pe terenul mai sus se va putea construi fara nici o problema. La fel si pe cele trei hectare din Parcul Plumbuita. Nu vor face exceptie nici Parcul Verdi, retrocedat in totalitate, portiuni din Parcul Herastrau, Parcul Tineretului, Padurea Baneasa.
„Avem multe dosare pe care le-am oprit tocmai invocand Ordonanta 114. Daca aceasta va fi schimbata, practic nu mai avem ce sa facem. Rechinii imobiliari si-au atins scopul. Vor distruge tot ce mai e verde in Bucuresti”, ne-a declarat Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1.
Cele 50 de organizatii din Platforma pentru Bucuresti s-au declarat vehement impotriva acestei modificari si vor organiza mitinguri de protest in zilele in care plenul Camerei Deputatilor va lua in discutie modificarea ordonantei 114/2007. Din 1990 incoace, ritmul disparitiilor zonelor verzi a fost de 100 de hecare pe an. Dezastrul a luat proportii mai ales in ultimii trei ani. Uniunea Europeana a impus autoritatilor locale sa faca in asa fel incat unui cetatean sa-i revina 26 de metri patrati de spatiu verde.
Se pare insa ca mesajul n-a fost inteles sau mai bine zis, nu s-a vrut a fi inteles. Cert este un lucru, daca mergem in acelasi ritm, in cativa ani riscam sa nu mai putem respira. 280 de tone de praf zac pe kilometrul patrat din cauza disparitiei copacilor care ar putea retine fiecare cate 20 de kg. de praf. Conform Institutului de Sanatate Publica, cateva mii de bucuresteni sufera de boli respiratorii din cauza aerului poluat.
50 de ONG-uri din Platforma pentru Bucuresti ameninta cu proteste.
Sursa: Jurnalul National