Conditii mai dure pentru cultivarea organismelor modificate genetic

64 de organizatii de protectia mediului din Romania, reunite intr-o Coalitie pentru Mediu, cer ministrului de resort, Lazlo Borbely, introducerea unor conditii mai dure pentru fermierii care vor sa cultive organisme modificate genetic.capsuni

Cererea coalitiei se refera la cele doua organisme modificate genetic autorizate pentru cultivare in UE (porumbul MON810 si cartoful Amflora) si a fost depusa la cabinetul ministrului sub forma unei scrisori deschise insotite de o sinteza de considerente stiintifice, legale si economice care demonstreaza ca OMG reprezinta o amenintare la adresa sanatatii oamenilor, a mediului si a agriculturii din Romania.

Printre argumentele ce sustin cererea de moratoriu a ecologistilor se afla efectele asupra ecosistemelor naturale si agricole ce includ toxicitate demonstrata stiintific asupra organismelor benefice si nevizate (de exemplu fluturii) si efecte negative pe termen lung asupra solului, asupra apelor curgatoare si asupra practicilor de agricultura durabila. In al doilea rand, ecologistii i-au semnalat ministrului efectele negative asupra sanatatii animalelor testate.

Cartoful Amflora contine gene ce dau rezistenta la antibiotice, iar porumbul MON810 cauzeaza semne de toxicitate pentru rinichii si ficatul animalelor testate. Astfel, aceste probleme de sanatate pot aparea si la populatia umana.

Reprezentantii Coalitiei pentru Mediu au aratat cum coexistenta plantelor modificate genetic cu cele non-OMG s-a dovedit ca nu este o optiune, avand in vedere ca este deja un fapt demonstrat stiintific contaminarea culturilor invecinate. De aceea, astazi doar cinci state membre ale UE din 27 mai cultiva plante transgenice. Un alt argument al ecologistilor este acela ca in prezent nu exista studii privind siguranta OMG pentru regiunile biogeografice din Romania, iar publicul nu a fost consultat in procesul de luare a deciziei.

La 9 februarie, ministrul Borbely s-a declarat 100% in favoarea pozitiei adoptate de Austria privind cultivarea OMG deoarece considera ca Romania trebuie sa pozitioneze pe piata produsele ecologice. Se stie ca Austria nu a permis niciodata cultivarea pe teritoriul sau a vreunui OMG si ca a interzis cultivarea MON810 inca din 1998, adica o data cu autorizarea acestuia de Comisia Europeana.

„Astazi, cele mai importante organizatii de mediu din Romania ii reamintesc ministrului Borbely ca a facut o promisiune in privinta problemei OMG. Au trecut aproape trei luni si promisiunea domniei-sale a ramas gratuita. Moratoriul pe cinci ani este solutia. In acest rastimp este nevoie sa se faca eforturi pentru sustinerea fermierilor care sa produca ecologic si pentru utilizarea soiurilor de plante romanesti adaptate la conditiile pedoclimatice specifice regiunilor biogeografice din tara noastra”, a spus Gabriel Paun, reprezentant desemnat al Coalitiei pentru Mediu pe problema OMG si presedinte al organizatiei Agent Green.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *