Investitiile pentru gestionarea gunoiului din Delta sunt blocate de doi ani la Consiliul Judetean. Administratia Deltei si autoritatile locale nu isi asuma responsabilitatea pentru problema deseurilor si se acuza intre ele, dand vina in final pe Consiliul Judetean.
Cei 12.000 de locuitori din Delta Dunarii si miile de turisti care-si petrec vacanta sau concediul aici genereaza anual 1.000 de tone de gunoi lasat la voia intamplarii, arata un studiu realizat de Institutul national de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii.
Investitii blocate de Consiliul Judetean
In doi ani de zile, Consiliul Judetean Tulcea si consiliile locale din Delta nu au reusit sa se asocieze pentru accesarea fondurilor necesare realizarii in comun a unui sistem integrat de colectare a deseurilor menajere de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, potrivit Luciei Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului.
„Desi au fost alocate fonduri bugetare pentru investitii, problemele de protectie a mediului din Delta se rezolva cu mare greutate din cauza piedicilor pe care le pune Consiliul Judetean”, a declarat, de curand, aceasta.
Varga a mai precizat ca radacinile problemei constau in planul de reconstructie ecologica a terenurilor aflate in administrarea Consiliului Judetean, care nu accepta sa cedeze aceste terenuri pentru a fi renaturate.
„La mana Consiliului Judetean”
Consiliul Judetean este acuzat si de catre reprezentantii Consiliului local Sulina pentru nerezolvarea problemei gestionarii deseurilor.
Viceprimarul Sorin Popa ne-a spus ca, din 2007, Consiliul Judetean deruleaza un proiect de amenajare a unei rampe de transfer, care implica achizitionarea unei nave pentru transportul deseurilor din Sulina la noua groapa ecologica de la Tulcea.
„Fondurile sunt gestionate de Consiliul Judetean, suntem la mana lor, ei trebuie sa miste lucrurile. Sunt un pic circumspect insa… toata lumea e sufocata de deseuri, iar Tulcea vrea sa scape de deseuri in felul asta… „, spune Popa.
Cu toate acestea, organismul care este responsabil sa rezolve problema deseurilor din Delta este, potrivit viceprimarului, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD): „Foarte interesanta optica lor…
Ei sunt administratorii, dar doar cu arogarea drepturilor si datul dispozitiilor, dar curatenia pe plaja o facem noi, pe banii, pe munca si pe motorina noastra. Ar putea veni cu o solutie viabila, nu doar n-aveti voie aia, n-aveti voie nimic….”
Seful departamentului de Reglementari si Investitii din cadrul ARBDD, Cornelia Benea, da vina tot pe Consiliul Judetean pentru blocarea demersurilor de gestionare corecta a gunoiului din Delta, insa acuza si consiliile locale pentru proasta functionare a sistemelor de colectare si depozitare a deseurilor. „Pana la urma, fiecare are responsabilitatea de a-si face curatenie in propria ograda”, a spus aceasta.
„Unde sunt banii?”
Intrebat ce fonduri au fost prevazute in ultimul an pentru gestionarea deseurilor din oras, viceprimarul Sulinei a raspuns initial ca nu exista in bugetul primariei nicio mentiune speciala in acest sens, ci doar un capitol „mic” referitoare la fondurile care tin de protectia mediului.
Ulterior, insa, Sorin Popa a reusit sa afle de la alt om din institutie ca in anul 2007 a fost alocata pentru deseuri suma de 121.000 de lei, iar in 2008, pe 10 luni, 106.000 lei.
Viceprimarul nu a reusit sa spuna, in mod concret si coerent, unde se duc acesti bani, in conditiile in care deseurile din Sulina sunt colectate cu un singur tractor, vechi de 25 de ani, de catre patru oameni echipati vesnic cu aceleasi haine si manusi. Pentru a nu mai fi luat la rost, a pasat din nou problema reprezentantilor ARBDD, generalizand contextul.
„Vreti sa intelegeti unde ajung banii investiti in Delta? Ca idee… ati dat de urma lor vreodata, undeva? De ce? Pentru ca nu sunt. Stiti cum e sa scoti din cifre de astea inca cativa litri de motorina ca sa mai trimiti tractorul sa faca curat? A fi smecher si a dirja milioane de euro e foarte simplu… pentru cine are pozitie…
Daca sunt axati pe mediu, nu ARBDD trebuia sa primeasca banii astia? Si acum nu vreau sa fac speculatii, dar daca cu adevarat s-au dat, unde sunt?”
In final, viceprimarul Sulinei, Sorin Popa, se disculpa de orice vina care i-ar putea fi atribuita si constata cu optimism ca Delta Dunarii nu va fi niciodata afectata de poluare sau de turism, nici macar atunci cand nu vor mai exista oameni pe pamant…
„Noi poluam si distrugem Delta va sa zica… Eu, in discutiile cu cei de la ARBDD, n-am vrut sa fiu chiar rau. Eu puneam o singura intrebare. Voi ati luat nastere in 1992, da? Delta a existat si inainte sa apareti dumneavoastra, exista si-n continuare si va exista multe mii de ani, poate nici homo sapiens nu vor mai sta pe suprafata asta…”
Investitii necesare
Pentru diminuarea poluarii in cele 20 de localitati din Delta sau riverane Dunarii, din judetul Tulcea, au fost prevazute de la stat investitii in valoare de 17 milioane de euro.
Masurile de protectie ecologica a Deltei necesita sume de peste 120 milioane de euro, care ar trebui finalizate pana in 2012, potrivit specialistilor de mediu.
Previziuni pentru o Delta mai curata
Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii exista un numar de 17 locuri de depozitare a deseurilor municipal in localitatile rurale aprobate de autoritatile locale, care vor fi inchise pana la 16 iulie 2009, si un depozit pentru deseurile menajere in orasul Sulina, care va fi inchis treptat, pana in 2017, in conformitate cu prevederile legale si cu Planul Regional de Gestionare a Deseurilor.
Sulina, Sfantu Gheorghe si Chilia au servicii precare de salubrizare. In Sulina se incearca reciclarea PET-urilor cu o presa uzata, in mica masura eficienta, insa cele mai multe sticle de plastic ajung tot la rampa de gunoi a orasului, fara a fi valorificate.
In prezent, depozitarea deseurilor menajere se face necontrolat pe tot teritoriul Rezervatiei Deltei, printr-o descarcare directa a gunoiului pe rampele amenajate in camp.
Planuri incerte
Potrivit reprezentantilor Administratiei Rezervatiei Delta Dunarii, in viitorul apropiat va fi implementat „Sistemul integrat de gestionare a deseurilor in localitatile din Delta Dunarii”, avand ca beneficiar Consiliul Judetean Tulcea.
Scopul proiectului, a carui derulare nu se stie cand va incepe, este imbunatatirea sistemelor de colectare si introducerea transportului organizat al gunoiului produs.
In conformitate cu studiul de fezabilitate sunt prevazute trei microstatii de transfer la Sfantu Gheorghe, Chilia si Crisan si o statie de transfer, cu multiple functiuni, dar cu o capacitate redusa, in orasul Sulina.
Pentru fiecare comuna se are in vedere construirea de puncte de colectare, dotarea acestora cu pubele pentru colectarea selectiva a deseurilor, acestea fiind transportate la statiile de transfer. Ulterior, deseurile vor ajunge, cu ajutorul unei nave, la depozitul ecologic din Tulcea, eliminand astfel deseurile generate din perimetrul rezervatiei.
Acestea sunt planurile pentru gestionarea integrata a gunoiului din Delta, insa implementarea lor depinde de Consiliul Judetean, care pana acum ne asigura doar de un singur lucru: „Aici sunt banii dumneavoastra”.
Sursa: Adevarul