Pasuni alpine, mistuite de foc in Maramures

Pasuni alpine, mistuite de foc in Maramures

Pompierii maramureseni lupta la aceasta ora cu trei incendii de vegetatie uscata izbucnite in zona montana. Cel mai mare dintre acestea este cel semnalat in zona Varful Piciorul Caprei, la o altitudine de 1400 de metri, la aproximativ 26 de kilometri est de Baia Borsa. Din primele estimari ale pompierilor aflati la fata locului, incendiul afecteaza o suprafata de circa 30 de hectare de padure de conifere.

La stingerea incendiului actioneaza echipaje ale Sectiei de Pompieri Viseu de Sus si Garzii de Interventie Borsa, din cadrul aceleiasi subunitati. Operatiunile sunt coordonate la fata locului de catre col. Eugen Nour, adjunct al inspectorului sef al I.S.U. Maramures. La interventie mai participa mr. Adrian Vlasin, comandantul Sectiei de Pompieri Viseu de Sus si slt. Iulian Savu, de la Garda de Interventie Borsa, cu 14 subofiteri. Lor li s-au alaturat 40 de silvicultori si muncitori forestieri de la Ocoalele Silvice Borsa, Viseu de Sus si Poienile de sub Munte, coordonati de catre Adrian Danci, directorul Directiei Silvice Maramures. La fata locului au mai fost prezenti Toader Mihali, primarul orasului Borsa si Ioan Timis, viceprimarul localitatii.

Zona este greu accesibila din cauza terenului accidentat, cu pante mari, iar fumul dens a facut ca vizibilitatea sa scada foarte mult. In plus, personalul de interventie a intalnit deja mai multe vipere, ceea ce creste riscurile pentru cei care lupta cu flacarile. Ca urmare, operatiunile au fost intrerupte la lasarea intunericului si vor fi reluate maine dimineata. Din partea Directiei Silvice va fi prezent Iacob Andreica, directorul adjunct al institutiei.

Un alt incendiu a fost anuntat aseara, la 19.05, in zona varfului Plesca Mare, la circa 30 de kilometri nord de Baia Mare. La locul respectiv actioneaza doua echipaje din cadrul Detasamentului de Pompieri Baia Mare, coordonate de lt. Nicusor Miclaus, comandantul subunitatii, doi jandarmi din cadrul postului montan si personal silvic. Acestora li s-a alaturat un echipaj al Detasamentului de Pompieri Sighetu Marmatiei, care a lichidat incendiul ce se manifesta pe partea nordica. Pompierii baimareni au localizat si ei incendiul si lucreaza la stingerea ultimelor focare. Din primele estimari, focul a afectat circa 7 hectare de pasune alpina.

Doua echipaje ale Detasamentului de Pompieri Sighetu Marmatiei s-au deplasat spre Varful Tiganu, la o altitudine de circa 1200 de metri, situat la circa 20 de kilometri sud de Sighetu Marmatiei, unde a fost semnalat inca un incendiu de pasune alpina. Terenul pe care actioneaza pompierii sigheteni este, de asemenea, accidentat si zona greu accesibila. De mare ajutor au fost membrii Clubului Enduro Sighetu Marmatiei, care au asigurat transportul pompierilor cu patru masini de teren, conduse de chiar de proprietarii lor, care cunosc foarte bine zona. La stingerea incendiului au actionat angajati ai Directiei Silvice Maramures. La aceasta ora, incendiul a fost lichidat.

Tot ieri, un echipaj al Detasamentului de Pompieri Baia Mare a intervenit la un incendiu de vegetatie uscata izbucnit pe strada Luminisului din municipiu. Interventia lor rapida a limitat suprafata afectata de foc la circa 200 de metri patrati. Pompierii maramureseni au continuat seria actiunilor de sprijin a populatiei afectate de seceta. Astfel, un echipaj al Pichetului de Pompieri Targu Lapus a actionat la alimentarea cu circa 9000 de litri de apa a unei gospodarii din localitatea Rohia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *