Patologiile, rapid identificate cu ajutorul semnalelor creierului

Articol de Daniela Bularda

In ultima vreme, cercetarile asupra activitatii creierului uman au atins succese de neimaginat cu cativa ani in urma. Tehnologia este factorul indispensabil, iar semnalele creierului – elementul omniprezent din orice experiment.

„Traducerea” semnalelor creierului prin intermediul asa-ziselor masinarii nu mai este utopica cercetatorilor din laboratoarele de specialitate. Studiile recente demonstreaza potentialul senzorilor atasati pe scalpul uman de a „citi” gandurile omului.

Echipa de bioingineri din laboratorul ARCES (Advanced Research Center on Electronic Systems for Information and Communication), Universitatea din Bologna, Italia, lucreaza la un proiect din luna martie 2010. Central Nervous System Imaging este proiectul la care se va lucra timp de trei ani si  al carui target principal este reprezentat de diversele patologii, in special epilepsia si alzheimer.

Practic, munca bioinginerilor este focalizata asupra dispozitivelor pe care le creeaza si receptarea semnalelor creierului. Circuitele integrate sunt conectate la un computer cu ajutorul caruia se vor localiza exact partile creierului care emit semnale. „Sunt multe motive pentru care vrem sa aflam care parte a creierului este activa la un moment dat. Unul dintre ele este de a identifica mai repede starile de patologie pentru ca, de obicei, o boala porneste dintr-un singur punct”, precizeaza Marco Guermandi, coordonator al proiectului CSI.

Aceeasi metoda este propusa pentru persoanele cu dificultati locomotorii, aflate in scaune cu rotile. Datorita semnalelor creierului si intregului sistem conectat la corpul uman, scaunul cu rotile va putea fi mutat doar prin comenzile creierului. Marco Guermandi avertizeaza insa ca acest proces va fi destul de dificil deoarece „gandurile se succed la intervale extraordinar de mici. Aproape in acelasi timp, creierul iti poate ordona sa te intrepti ti spre stanga, si spre dreapta. Oamenii ar trebui sa fie bine antrenati inainte de a utiliza dispozitivele”.

Pe aceeasi linie de a facilita locomotia persoanelor cu handicap, bioinginerii din laboratorul ARCES preconizeaza adoptarea unei alte metode pentru viitorul apropiat. Directia privirii poate fi folosita pentru a indica directia inspre care scaunul cu rotile ar trebui sa se miste.

La inceputul anului 2012, proiectul va primi validarea unor clinici din Italia, urmand apoi sa fie testate dispozitivele. Pana atunci, aplicatiile si experimentele continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *