Pentru o societate urbana mai curata si mai verde: Premiul „Capitala europeana verde”

  1
  858

  Stockholm, „Venetia Nordului”, va fi prima „capitala europeana verde”, in 2010. Titlul va fi preluat anul urmator de orasul Hamburg. Doi deputati europeni ne-au vorbit despre capitala tarii din care vin.
  Ce reprezinta „capitala europeana verde”?

  capitala europeana verde
  Inger Segelstrom (social democrata suedeza): „Este un premiu important, ce rasplateste initiativele de protejare a mediului inconjurator si care informeaza europenii despre initiativele luate in alte orase.”

  Stockholm in cifre

  * 800.000 de locuitori
  * 95 % din locuitori traiesc la mai putin de 300 de metri distanta de o zona verde
  * apa reprezinta 10% din suprafata orasului
  * emisiile de gaze cu efect de sera sunt cu 50% mai mici decat in restul tarii
  * orasul doreste sa renunte la combustibilii fosili inainte de 2050

  Christofer Fjellner (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Suedia): „Peste jumatate din populatia lumii traieste in orase in momentul de fata. Este foarte important ca urbanizarea sa fie compatibila cu prosperitatea durabila. Premiul „Capitala europeana verde” nu inseamna doar recompensarea unui castigator, ci si inspiratie pentru ceilalti.”

  De ce a castigat orasul Stockholm acest premiu?

  Inger Segelstrom: „Curatirea apei in Stockholm si introducerea taxelor pe masini pentru reducerea aglomeratiei in oras sunt doar cateva din proiectele indeplinite cu succes.”

  Christofer Fjellner: „Este important sa recunoastem ca orasele nu includ doar cladirile, infrastructura si locuitorii, ci si mediul inconjurator. Stockholm a facut acest lucru integrand aspectele ecologice la fiecare nivel al administratiei.”

  Ce schimbare va aduce acest premiu in orasul Stockholm?

  Inger Segelstrom: „Vom continua sa luam initiative pentru protejarea mediului inconjurator si vom munci din greu pentru a putea preda generatiei viitoare un oras mai verde.”

  Christofer Fjellner: „Sper sincer ca locuitorii orasului Stockholm sunt inspirati de o grija autentica pentru mediu, si nu numai de acest premiu. Cu toate acestea, premiul conteaza. Odata ajuns in varf iti doresti sa ramai acolo. Nu poti reduce standardele.”

  Sursa: Parlamentul European

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.