Deputatii europeni cer interzicerea vanarii balenelor

Marile cetacee, precum balenele si delfinii, sunt amenintate cu disparitia din cauza schimbarii climatice, poluarii fonice, dar si pentru ca sunt vanate, din motive stiintifice si comerciale. Deputatii europeni vor vota astazi in plen un raport privind actiunile comunitare in domeniul vanatorii de balene.
vanatoare de balene
Raportul a fost redactat de deputata europeana Elspeth Attwooll (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Regatul Unit) si constata scaderea rapida a numarului balenelor din cauza vanarii acestora, a schimbarii climatice si a coliziunii cu vapoare. In 1946 a fost infiintata Comisia internationala pentru vanatoarea de balene, in cadrul careia, insa, statele se contrazic in privinta interzicerii vanarii balenelor. Un moratoriu privind vanarea balenelor a fost introdus in 1986, dar nu toate tarile din cadrul acestei comisii l-au semnat.

Balenele sunt amenintate

* un sfert din speciile de balene sunt amenintate cu disparitia
* in fiecare an, 1.000 de balene sunt ucise pentru comert
* Japonia vaneaza balene in scopuri stiintifice, dar ONG-urile spun ca acesta este doar un motiv pentru comercializarea produselor provenite de la acestea
* Norvegia si Islanda fac comert cu balene.

Dupa introducerea moratoriului, s-a reusit recuperarea intr-o oarecare masura a unor populatii de balene, in cazul altora acest lucru nu s-a intamplat. In conformitate cu Directiva Habitate a UE, „perturbarea, capturarea sau uciderea deliberata” a oricareia dintre speciile de balena este interzisa in apele comunitare.

Comertul international cu produse derivate de balena ar putea fi interzis

Raportul doamnei Attwooll sprijina pastrarea moratoriului mondial privind vanatoarea balenelor in scopuri comerciale, precum si interzicerea comertului international cu produse derivate de balena. Scopul acestui raport este sa puna capat vanatorii de balene in scopuri stiintifice si sa sprijine desemnarea unor perimetre importante din suprafata oceanelor si a marilor drept sanctuare in care orice forma de vanatoare de balene este interzisa pe perioada nedeterminata.

Raportoarea mai sugereaza necesitatea utilizarii echipamentelor de pescuit mai selective cu scopul de a evita capturile secundare de alte specii, in special de cetacee; dumneaei solicita si ca vanatoarea de balene pentru subzistenta, care se practica in anumite comunitati, sa aiba loc doar pe baza unor cote clare.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *