Stramosii omului de acum 1,5 mil. de ani se deplasau la fel ca Homo Sapiens

0
704
Ziua Mondială a Drepturilor Omului

Mai multe amprente de picioare umane, descoperite in Kenya, demonstreaza faptul ca oamenii care traiau in urma cu 1,5 milioane de ani abordasera deja pozitia verticala si aveau aceeasi alura ca a omului modern, potrivit unui studiu publicat in revista Science.
stramosii omului
Amprentele au fost descoperite intr-o roca din Ileret, in nordul Kenyei, si apartin unor exemplare ale unei subspecii a Homo erectus, Homo ergaster – care a aparut in urma cu 1,9 milioane de ani, in estul si sudul Africii, si a disparut in urma cu 1,4 milioane de ani.

Oamenii de stiinta au descoperit o serie de amprente imprimate in solul moale, de-a lungul unui rau, inclusiv cateva care apartin unui copil. Calculand distanta dintre pasi, cercetatorii au ajuns la concluzia ca amprentele au apartinut unor indivizi a caror inaltime era de aproximativ 1,80 metri.

Aceste amprente demonstreaza ca omul preistoric avea degetul mare de la picior paralel cu celelalte, spre deosebite de celelalte primate, al caror deget mare de la picior este opozabil, fiind extrem de util pentru deplasarea in copaci. Urmele descoperite prezinta degete mici si arcuite, asociate pozitiei bipede.

Marimea, spatiul dintre ele si adancimea acestor urme le-au permis specialistilor sa estimeze inaltimea, distanta dintre pasi si pozitia din timpul mersului. Toate aceste trei caracteristici corespund tipologiei omului modern.

Omul modern – Homo sapiens – a aparut in urma cu aproximativ 200.000 de ani. Aceste amprente demonstreaza faptul ca, in urma cu 1,5 milioane de ani, specia umana abordase deja pozitia verticala si avea aceeasi alura ca omul modern.

Cele mai vechi amprente umanoide au fost descoperite in Tanzania si au o vechime de 3,75 milioane de ani, apartinand unor stramosi ai omului mult mai primitivi, din specia Australopitec. Acele urme sunt mai mici, releva pozitia bipeda, insa degetele de la picioare aveau o curbura mult mai mica. In plus, degetul mare de la picior era mai degraba opozabil, similar maimutelor.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.