Incalzirea globala ar putea afecta sezonul musonilor

0
272

Incalzirea globala ar putea intarzia inceputul sezonului musonilor de vara cu o perioada cuprinsa intre 5-15 zile, pe parcursul secolului viitor, provocand si o reducere semnificativa a cantitatii de precipitatii in Asia de Sud, potrivit unui studiu american.
incalzirea globala
Incalzirea climei ar putea deplasa directia musonilor catre est, producand ploi mai consistente deasupra Oceanului Indian, Birmaniei si Bangladesh-ului si precipitatii mai putine in Pakistan, India si Nepal, potrivit studiului publicat in revista Geophysical Research Letters.

Intervalurile dintre doua perioade de precipitatii ar putea sa creasca, iar inundatiile ce vor urma vor provoca tot mai multe victime, din cauza cresterii mediei generale de precipitatii din regiunile de coasta, in vestul teritoriilor ocupate de India, Sri Lanka si Myanmar.

Aceste modificari vor avea consecinte majore asupra agriculturii, sanatatii oamenilor si a economiei din regiune, a precizat unul din autorii acestui studiu, Noah Diffenbaugh, de la centrul de cercetari asupra climei din cadrul Universitatii Purdue.

Aproape jumatate din populatia mondiala traieste in zonele influentate de musoni. Chiar si o foarte mica schimbare de directie a musonilor de la traseul lor obisnuit poate sa aiba un impact enorm, a precizat Noah Diffenbaugh.

Schimbarile climaterice care vor afecta regimul musonilor ar putea sa conduca si la temperaturi extrem de ridicate, au avertizat specialistii.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.