Pescuitul oceanic intra in colaps

Schimbarea climei, poluarea si recoltarea excesiva vor scoate pe uscat toate pescadoarele

Combinatia mortala dintre poluare, schimbarea climei si pescuitul excesiv au redus drastic bancurile de pesti din Oceanul Planetar, si industria pescuitului oceanic e la un pas de colaps. Cum supravietuirea a peste 2,6 miliarde de oameni depinde strict de cantitatea de peste comercializat, Natiunile Unite considera ca urmeaza sa ne confruntam cu o criza mult mai grava decat cea a combustibililor: lipsa acuta de hrana!

Una dintre cele mai stringente probleme legate de pescuit este schimbarea traseelor curentilor oceanici. Pestii, za-paciti de temperatura crescuta a apei, se aventureaza tot mai des in regiuni unde fie sunt complet lipsiti de hrana, fie cad victime unor pradatori necunoscuti, carora nu stiu sa le faca fata.

Refacerea ar putea dura un milion de ani

Intr-un raport intocmit de oceanografi de talie mondiala, angajati special de ONU, se spune ca ecosistemele marine sunt foarte grav afectate, mai ales in acele zone in care, de ani de zile, se pescuieste intensiv. „Din moment ce nu putem, deocamdata, sa stopam incalzirea globala, cel mai bine ar fi sa luam masuri pentru a proteja zonele de pescuit”, spune Christian Nelleman, unul dintre autorii raportului „In Ape Moarte”, comandat de Natiunile Unite si dat publicitatii in acest weekend.

Studiile arata ca simpla incetinire a curentilor oceanici, care are loc datorita cresterii temperaturilor medii anuale la nivel global, produce intreruperi in asa-numitele „trasee nutritive”, adica zonele in care se gaseste din belsug plancton, hrana de baza a pestilor, se muta sau dispar. Pestii, ramasi fara hrana, incearca sa-si caute noi regiuni propice, dar – de regula – nu gasesc.

Multi inoata pana la epuizare, cand sunt adusi de valuri la mal sau cad pe fundul oceanului. Pescadoarele vin din ce in ce mai des goale la mal. Specialistii avertizeaza ca, odata ce lantul trofic al vietuitoarelor marine se rupe, refacerea lui poate dura pana la un milion de ani, daca omul nu intervine.

Poluarea grabeste disparitia pestilor

Conform masuratorilor, cantitati din ce in ce mai mari de pesticide sunt aduse de fluvii si rauri in ocean. Aceste substante ucid instantaneu planctonul, adica toate acele vietati marine minuscule care traiesc in apele calde, de suprafata, ale marilor si oceanelor. Ca atare, poluarea produsa de om accelereaza efectele nefaste ale incalzirii globale.

Christian Nelleman spune ca, daca vom continua sa poluam si sa pescuim in ritmul actual, pana in anul 2050 vor disparea 50% din corali, 70% din pesti si aproape toate mamiferele marine. Reducandu-se pestii, se va reduce drastic pescuitul si va creste presiunea asupra altor alimente, ale caror preturi vor creste exponential.

Ce se poate face

Solutia propusa de spe-cialisti este reducerea pescuitului oceanic, timp de doi-trei ani, si repopularea artificiala a marilor si oceanelor cu puiet de peste crescut in laborator, prin plasarea acestuia in zonele in care sunt conditii propice de viata (adica ape cu temperaturi potrivite si hrana).

Tone de peste mort, in Taiwan

Chiar in timp ce raportul specialistilor ONU se citea la New York, pe plajele din Taiwan, oamenii adunau zeci de tone de peste mort. In urma analizelor s-a constatat ca bancurile de pesti au fost ucise de un curent de apa foarte rece, care s-a apropiat – pe neasteptate – de mal. Populatia locala a fost incantata sa afle ca poate consuma pestele gasit, intrucat acesta nu era nici otravit si nici bolnav. Murise pentru ca temperatura apei de mare a scazut brusc cu noua grade!

De pe cei 320 de kilometri de plaja s-au recoltat aproximativ 45 de tone de peste, de toate dimensiunile. Autoritatile au facut investigatii si au anuntat ca inca de zece ori pe atat peste a murit in apele marii, dar nu a fost adus la mal de valuri, ci s-a depus pe fundul apei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *