Terenurile Deltei, inca in disputa

TULCEA – Consilierii judeteni nu cedeaza, guvernantii vor renaturare
Situatia terenurilor din Delta Dunarii care ar trebui reconstruite ecologic este inca incerta. In vreme ce Guvernul anunta ca renaturarea se va face cu orice pret, Consiliul Judetean Tulcea acuza Executivul ca, sub discursul ecologist, vrea sa ia terenurile si sa dea lucrarile unor firme liberale.

Inclestarea dintre reprezentantii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si cei ai Consiliului Judetean Tulcea este din ce in mai inversunata in chestiunea terenurilor administrate de CJ in Delta Dunarii. Cele doua parti se acuza reciproc ca au doar interese financiare si ca nu urmaresc sub nici o forma binele Rezervatiei Biosferei, patrimoniu UNESCO. Terenurile in discutie au fost transformate pe vremea lui Ceausescu in incinte agricole si piscicole, iar acum ar trebui reinundate si redate circuitului natural. Din pacate, intre 1996 si 2000, multe dintre aceste terenuri au fost concesionate de Consiliul Judetean Tulcea pe 39 si 49 de ani. Terenurile care au fost libere de sarcina sau cele care au fost, prin diverse metode, eliberate de sarcina intre 2000 si 2004, au fost deja reconstruite ecologic. Programul a obtinut mai multe diplome si distinctii si o unanima apreciere internatioanala. Reconstruirea ecologica a Deltei a fost vazuta si ca o metoda eficienta de combatere a efectelor devastatoare ale Canalului Bistroe.

STAGNARE. Desi era normal sa continue, programul de reconstructie ecologica s-a oprit brusc, fiind urnit cu mare greutate din 2005 incoace. La sfarsitul anului trecut, Guvernul a propus Consiliului Judetean un protocol prin care CJ sa predea terenurile, urmand ca autoritatile centrale sa finanteze lucrari de infrastructura in judetul Tulcea. Intelegerea era ca, dupa incheierea lucrarilor de renaturare, Consiliul Judetean sa continue administrarea terenurilor. Protocolul nu a fost insa semnat de consilierii judeteni care l-au respins prin vot in sedinta ordinara a CJ din luna ianuarie. Mai mult, documentul a primit aviz negativ si in Comisia Juridica a CJ, doar cativa liberali votand in favoarea documentului. Consilierii PD-L, PSD, PRM si jumatate din liberali au votat impotriva.

CONFLICT DESCHIS. De atunci, conflictul a devenit acut, cele doua parti (CJ si MMDD) acuzandu-se reciproc de interese si coruptie. Pe de o parte, de la Bucuresti, reprezentantii ministerului in frunte cu secretarul de stat Lucia Ana Varga acuza consilierii de lipsa de loialitate si ca prefera intersele economice celor ecologice. Consilierii judeteni contraataca, spunand ca sunt si ei de partea renaturarii, dar acuza ministerul de interese ascunse. In viziunea consilierilor, o data Protocolul semnat, terenurile vor fi preluate definitiv de catre Ministerul Mediului, prin Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, iar lucrarile vor fi atribuite, fara licitatie, clientelei politice a Partidului National Liberal. Consilierii acuza ARBDD ca atat in 2006, cat si anul trecut Administratia Rezervatiei a comandat studii pentru terenurile Consiliului, fara a avea acordul CJ. Intr-o recenta ancheta, Curtea de Conturi Tulcea a imputat acest lucru Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, aratand ca ARBDD a incalcat in acest fel legea, cheltuind fara justificare sume importante de la buget: aproximativ 2 milioane de lei. Acuzatiile consilierilor arata ca acesti bani ar fi fost dati tot apropiatilor Partidului National Liberal.

SOLUTII. Ministerul Mediului a cerut repunerea pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Judetean a Procolului. Consilierii si-au informat liderii locali si pe cei de la centru despre punctul lor de vedere si asteapta urmatoarea miscare a Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Control la Tulcea
Secretarul de stat Lucia Varga a declarat ca i-a trimis presedintelui Consiliului Judetean Tulcea, Gheorghe Bunduc, o scrisoare in legatura cu preluarea de catre Mediu a terenurilor din Delta. Varga si-a exprimat disponibilitatea de a merge la Tulcea si a explica punctul de vedere al Ministerului, sperand in acest fel sa-i convinga pe consilieri sa-l voteze. Pe de alta parte, corpul de control al ministrului Mediului va fi trimis in perioada urmatoare la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii pentru a face verificari, urmare a raportului total nefavorabil institutiei tulcene intocmit de Curtea de Conturi. Practic, toata contabilitatea ARBDD trebuie refacuta incepand cu anul 2005. Reprezentantii institutiei au termen pana in luna septembrie sa faca acest lucru, in caz contrar urmand a fi sesizate organele penale. ARBDD este condusa din aprilie 2005 de liberalul Paul Cononov, fost administrator al unei firme de gunoaie din Tulcea.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *