Peste o treime din totalul speciilor de rechini din marile lumii sunt pe cale de disparitie

Mai mult de o treime din totalul speciilor de rechini din marile lumii sunt pe cale de disparitie, ca urmare a cererii in crestere de aripioare de rechin ce a dus la supraexploatarea populatiei de rechini, a anuntat joi Comisia Europeana, care a elaborat deja un plan pentru protectia rechinilor.
rechin
„Inotatoare feroce, rechinii sunt prezentati ca personaje negative. Insa, deseori, acestia sunt victimele unor atrocitati. De exemplu, in Mexic au fost gasite 30 de exemplare congelate, cu stomacul plin de cocaina, iar in Orientul Indepartat supa de aripioare de rechin este considerata o delicatesa, pentru prepararea careia sunt ucise foarte multe exemplare”, se arata in comunicatul CE.

Avand in vedere durata lunga de viata, maturizarea sexuala tarzie si ritmul scazut de reproducere, populatia de rechini se reface foarte greu, de aceea exista pericolul disparitiei speciei, avertizeaza Comisia.

Prin „Shark Finning” se intelege amputarea inotatoarei dorsale a rechinilor, acestia fiind apoi aruncati in mare, unde mor. In prezent, nu exista nicio restrictie legata de marimea, varsta sau specia de rechin pescuita.

Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN) a stabilit o lista cu speciile de rechin aflate in pericol, mentionand ca rechinul-cap-de-ciocan, rechinul-fierastrau si diavolul-de-mare sunt cele mai amenintate specii.

IUCN subliniaza necesitatea unui plan de conservare coordonat la nivel international. De altfel, comisarul european pentru pescuit si afaceri maritime, Joe Borg, a decis elaborarea unui plan de actiune pentru protectia si gestionarea populatiei de rechini, care a fost aprobat de guvernele statelor membre in aprilie.

Planul are ca obiectiv protejarea tuturor pestilor cartilaginosi, nu numai a rechinilor, ci si a calcanului si a pisicii-de-mare, in total a peste 1.000 de specii. In UE, „shark finning” este deja interzis de cativa ani. Insa acest plan de actiune va introduce masuri de supraveghere mai stricte pentru a reduce presiunea la care este supus ecosistemul marin, ca urmare a practicarii unui pescuit din ce in ce mai intensiv.

La sfarsitul acestui an, grupul de experti in studiul rechinilor din cadrul IUCN va publica un nou raport cu informatii actualizate despre 400 de specii de pesti cartilaginosi.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *