Plombele cu amalgam nu sunt toxice pentru organism

Plombele cu amalgam dentar nu reprezinta un pericol pentru sanatatea omului. La ora actuala, cele doua componente ale amalgamului dentar (mercurul si pulberea metalica) sunt livrate in capsule.plombe cu amalgam

Deoarece cele doua componente sunt predozate, cantitatea de mercur din amalgam este strict cea necesara, ne asigura Colegiul Medicilor Dentisti din Bucuresti (CMDB). Precizarea CMDB este formulata ca raspuns la un articol aparut recent intr-un saptamanal care sustine ca amalgamul dentar este periculos si ca ar trebui sa alegem compozitul pentru lucrarile dentare.

Profesorul doctor Andrei Iliescu, Facultatea de Medicina Dentara (UMF Carol Davila), spune ca 90% din populatia Romaniei are obturatii de amalgam. Faptul ca este folosit de peste 150 de ani este suficient pentru a dovedi biocompatibilitatea amalgamului dentar. „Reactiile alergice la mercurul din obturatiile cu amalgagm sunt rare si dispar in cateva zile…” spune prof. dr Luca Rodica, Facultatea de Medicina Dentara (UMF Carol Davila).

De asemenea, amalgamul dentar este recomandat inclusiv copiilor, mai ales in cazul molarilor si al maselelor. Motivul: amalgamul dentar este cel mai rezistent, reduce riscul altor obturatii, care presupune distructia suplimentara de dinte. Profesorul Andrei Iliescu spune ca, in anul 1996, pe un lot tintit de 5.000 de persoane au fost inregistrate zece reactii diferite la amalgamul dentar. Singura abtinere de la folosirea amalgamului dentar este recomandata in cazul gravidelor.

Daca amalgamul dentar a trecut proba timpului, nu acelasi lucru se poate spune, deocamdata, despre obturatiile cu compozit cu care autorul articolului cu pricina sustine ca ar trebuie sa ne plombam cariile. De altfel, amalgamul a dat nastere de-a lungul anilor la aprigi controverse. In anii ’80-’90 s-a reluat mesajul potrivit caruia suntem amenintati de amalgamul dentar.

Dar prestigioase organizatii – FDA, Asociation Dentale Americane, Fundatia pentru Sanatatea Dentara (Marea Britanie), Consiliul European al Dentistilor (CED) – sustin amalgamul dentar un material „sigur” (safe) cu rezultate bune in timp.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *