Culturile si casele din Moldova Veche, de pe Clisura Dunarii, au fost distruse de pirita ce se ridica in aer din iazurile de colectare ale fostei mine de extragere a cuprului, Moldomin.
Oamenii din Moldova Veche sunt disperati si nu stiu ce sa mai faca. Pirita le-a distrus gradinile, locuintele. Totul este parjolit, iar autoritatile nu fac nimic.
Locuitorii orasului Moldova Veche spun ca asa ceva s-a mai intamplat in urma cu 30 de ani, dar atunci praful nu era atat de dens. In fiecare dimineata, oamenii isi spala casele, insa praful ajunge peste noapte si in camere.
„Am muncit ca sa punem grau, porumb, cartofi. Nimic nu rezista din cauza prafului de pirita. Plantele, legumele, florile, pana si gandacii au murit. In fiecare dimineata spalam casele. Cine stie cat va mai rezista si tencuiala? Nu avem ce sa facem. Problema este ca intra si in casa prin geamuri, pe sub usa. Asa ceva s-a mai intamplat in urma cu vreo 30 de ani, dar parca nu era asa de mistuitor. Pana si trandafirii, care nici nu au inflorit, au murit din cauza piritei”, spunea o localnica.
„Parca am fi in desert!”
Oamenii spun ca, atunci cand bate vantul, nu pot sa iasa din casa.
„Cand incepe furtuna, parca ar fi in desert. Dupa ce se linisteste vantul, totul ramane de parca ar fi nins si trebuie sa o luam de la capat cu curatenia. Asa ne otravim in fiecare zi cu praful de pirita”, a spus un localnic din Moldova Veche.
Chiar si Electrica are probleme din cauza poluarii. Un inginer de la Electrica a explicat cat de mare este riscul la care sunt supusi toti angajatii, din cauza piritei.
„Pirita este un praf radioactiv destul de periculos, care pune in pericol nu numai oamenii, mediul inconjurator, dar si firele de inalta tensiune. De exemplu, atunci cand vin furtunile de pirita, munca noastra este ingreunata. Toti angajatii Electrica sunt pusi in pericol din cauza materiei radioactice, pentru ca noi ne aflam mai toata ziua pe teren”, a spus Toni Novacescu, inginer la Electrica.
Conducerea Minei Moldomin nu a dorit sa comenteze situatia. Gardienii au vrut sa-i bata pe ziaristi, directorii si-au inchis telefoanele, lasand in continuare ca aceasta situatie sa se rezolve de la sine sau sa se ajunga la o tragedie pentru locuitorii din Moldova Veche.
Sursa: Gazeta de Sud