Un milion de fantani din Romania sunt poluate cu nitrati, din cauza gestionarii necorespunzatoare a deseurilor de grajd. In judetul Cluj, exista 17 localitati unde apa din fantani este infestata, printre care si Apahida. Consumata in cantitati mari, acesta poate cauza probleme de respiratie, si chiar decesul, in cazul sugarilor.
Guvernul Romaniei, printr-un imprumut de la Banca Mondiala, deruleaza, in prezent, pe teritoriul tarii, un proiect de control integrat al poluarii cu nutrienti in valoare de 60 de milioane de euro.
„Apa e curata, e buna, nu o folosim de baut, dar altfel de tot felul. Inainte o foloseam pentru mancare, pentru baut pentru orisice”, recunoaste o clujeanca din Apahida. Alti oameni folosoesc apa doar in agricultura.
Scopul proiectului este reducerea poluarii apei si solului cu nutrienti. „Jumatate din populatia tarii bea apa asa zis potabila din surse greu controlabile aflate in gospodariile lor. Proiectul are o componenta investitionala foarte importanta, e vorba de 60 de milioane de euro, investitii in constructia sistemelor de canalizare si de epurare a apei, in platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd”, a explicat Sorin Radulescu, expert in Ministerul Mediului si Padurilor.
Asemenea investitii sunt finantate in Transilvania in localitatile Bontida, din judetul Cluj, Seini si Remetea Chioarului, din Maramures, Crucisor si Paulesti, din Satu Mare.