Asociatia „Green Energy” din Sfantu Gheorghe a trimis adrese catorva sute de primarii din tara, oferindu-le sprijinul pentru infiintarea de parazapezi naturale din salcie energetica.
Presedintele asociatiei, Vajda Lajos, a declarat ca oferta a starnit interesul mai multor primarii din judetele Bacau, Dambovita si Mehedinti.
„Stim ca in fiecare iarna sunt drumuri blocate si sate izolate din cauza zapezilor. Din plantatii energetice se pot realiza perdele de protectie care au eficienta deja dupa doi ani. Noi am trimis peste 500 de adrese in tara, la administratiile locale si primarii, in special din judetele care au avut probleme iarna, si le-am prezentat avantajele acestor parazapezi naturale. Unii, din zona Bacau, Dambovita si Mehedinti, s-au aratat interesati, dar le e greu sa faca primul pas. Noi suntem convinsi ca acest program poate fi promovat cu succes la nivel national si suntem parteneri pentru cei interesati”, a declarat Vajda Lajos.
Potrivit acestuia, plantatiile energetice prezinta si alte avantaje, respectiv absorb praful de pe drumuri, genereaza oxigen si reprezinta materie prima pentru centrale termice.
„Niste benzi de protectie de 6-10 m latime ar proteja drumurile de troiene pe timpul iernii, iar pe timp de vara ar functiona ca filtru de praf, protejand culturile agricole. (…) Salcia energetica se recolteaza anual, iar dupa macinare poate fi folosita ca biomasa, respectiv ca agent termic pentru locuinte sau institutii publice”, a mai spus acesta.
Potrivit calculelor, pentru o plantatie de un hectar investitia se cifreaza la aproximativ 3.500 euro, prin urmare o banda de protectie de 100 kilometri ar costa 350.000 de euro. Printre avantajele salciei energetice se mai numara faptul ca are o crestere rapida chiar si pe vreme secetoasa, cultura poate fi exploatata timp de 30 de ani, iar dupa primii doi ani de la plantare necesita o intretinere minima.
In judetul Covasna se cultiva salcie energetica pe aproape o suta de hectare in zona Targu Secuiesc, iar cea mai veche plantatie are sase ani. De asemenea, in judet exista mai multe unitati care utilizeaza cazane cu biomasa, printre care o sera de flori, o fabrica de mezeluri si un incubator de afaceri.