Primul seminar regional – initierea platformei regionale pentru eco-inovare

    Primul seminar regional - initierea platformei regionale pentru eco-inovare

    Asociatia Municipiilor din Romania (AMR), in calitate de partener, a organizat in cadrul Proiectului ECREIN+ Reteaua Clusterelor Europene si Regiunilor pentru Eco-Inovare Plus prima reuniune a Platformei Regionale pentru Eco-inovare din Regiunea Sud Muntenia, in data de 20 decembrie 2010, la Primaria Municipiului Ploiesti.

    Cu acest prilej, douazeci si doi de reprezentanti ai unor municipii membre AMR si ai unor organizatii active in domeniul eco-inovarii din Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia au convenit asupra prioritatilor si obiectivelor Platformei pentru Eco-inovare la nivelul acestei regiuni.

    Participantii la reuniune au agreat faptul ca nivelul regional si local poate contribui substantial la promovarea eco-inovarii si la dezvoltarea pietelor pentru produse, sevicii si procese eco-inovatoare, in special prin sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) care au potential in domeniu.

    In deschiderea evenimentului, d-na Sanda TOADER, administratorul public al municipalitatii gazda a exprimat interesul deosebit al Primariei Municipiului Ploiesti pentru Proiectul ECREIN+ si valoarea adaugata a acestuia pentru initiativele locale si proiectele de dezvoltare durabila finantate prin Fonduri Structurale.

    Dl. prof. univ. dr. Dorin STANICA-EZEANU, reprezentand Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti, a sustinut o prezentare despre proiectele implementate in prezent in domeniul transportului durabil. Experienta acumulata a dovedit faptul ca desi exista un interes deosebit din partea antreprenorilor locali de a dezvolta afaceri in domeniul tehnologiilor verzi, exista bariere legislative care impiedica dezvoltarea pietei. Universitatea este unul dintre principalii actori in aplicarea Strategiei de Inovare a Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia 2008-2013 adoptata in anul 2008 (http://www.scribd.com/doc/38687924/Strategia-de-Inovare-Regionala-a-Regiunii-Sud-Muntenia-2008-2013).

    Dl. prof. univ. dr. Mircea NEAGOE reprezentantul Universitatii Transilvania din Brasov a prezentat Proiectul GENIUS (http://www.unitbv.ro/Genius_campus) care este un proiect emblematic in Romania in ceea ce priveste modul in care mediul universitar implementeaza proiecte de eco-inovare si caile de formare a viitorilor cercetatori in domeniu. Facultatea Design de Produs si Mediu, infiintata in luna octombrie 2010, are in curricula universitara specializari din domeniul designului si al tehnologiilor verzi. Dl. Neagoe a subliniat faptul ca succesul proiectului se datoreaza in mod deosebit colaborarii stranse si parteneriatului cu Primaria Municipiului Brasov si Consiliul Judetean Brasov si viziunii comune a colectivului de cercetatori implicati in proiecte.

    Proiectul ECREIN+ raspunde obiectivelor pe termen lung ale Uniunii Europene (UE) din domeniul mediului si din alte sectoare pentru promovarea economiei verzi – cu emisii reduse de gaze cu efect de sera si cu o mai mare eficienta a utilizarii resurselor precum si a politicilor locale inovative, pe care si Romania si le-a asumat odata cu adoptarea Strategiei Europa 2020. Trebuie subliniat faptul ca eco-inovarea este prezenta in diverse sectoare ale activitatii economice, sociale si de mediu. Fiind un proiect sustinut prin Programul INTERREG IVC, activitatile ECREIN+ se concentreaza in special pe schimburile de informatii si cunostinte intre parteneri, situatiile fiind foarte diferite in Statele Membre UE de unde provin partenerii proiectului.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *