Consiliul Judetean va coordona, in judet, programul de imbunatatire a calitatii mediului prin impadurirea terenurilor agricole degradate. Ghidul de finantare al programului, aprobat prin Ordinul 1.090 al ministrului Mediului, a fost publicat in Monitorul Oficial. Obiectul Programului il reprezinta finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu a proiectelor care vizeaza impadurirea terenurilor agricole degradate, ameliorarea progresiva a capacitatii de productie a terenurilor agricole degradate, mentinerea biodiversitatii. Ghidul de finantare contine dispozitii privind bugetul prevazut pentru derularea Programului, criteriile de eligibilitate care trebuie indeplinite de catre solicitantul finantarii, conditiile si termenele de depunere, analiza, evaluare si selectare, avizare si aprobare, finantare si implementare a proiectului propus.
Coordonarea programului este asigurata, la nivel judetean, de Consiliul Judetean. Coordonatorul va evalua si stabili necesitatile si oportunitatea masurilor de impadurire la nivel judetean precum si fundamentarea acestor masuri in functie de conditiile pedolitologice si climatice caracteristice zonei. De asemenea, coordonatorul va inregistra si centraliza dosarele de finantare primite din partea solicitantilor, care vor fi depuse impreuna cu dosarul de coordonare la sediul Autoritatii. Totodata, o alta atributie a Consiliului Judetean este „adoptarea hotaririi de asociere cu solicitantii ale caror proiecte au fost aprobate in vederea finantarii si incheierea acordului de asociere”.
Finantarea Programului se realizeaza din Fondul pentru mediu, din sumele virate de catre organele fiscale te-ritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, cu titlu de taxa pe poluare pentru autovehicule. Programul poate fi derulat anual, in limita fondurilor prevazute cu aceasta destinatie prin bugetul anual de venituri si cheltuieli al Fondului pentru mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu, aprobat prin hotarire a Guvernului.
Pot solicita fonduri pentru impadurirea terenurilor agricole degradate atit comunele, orasele, municipiile, judetele dar si asociatiile de proprietari de terenuri agricole, infiintate in temeiul Ordonantei Guvernului 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea 246/2005, cu exceptia celor in care cel putin unul dintre asociati este constituit ca operator economic. Suprafata insumata a perimetrelor de ameliorare propuse pentru realizarea investitiei trebuie sa fie de minimum 1 hectar in zona de cimpie, 2 hectare in zona de deal si 3 hectare in zona de munte. Numarul de puieti forestieri plantati trebuie sa fie de minimum 625 si maximum 10.000 bucati/hectar, in functie de incadrarea in grupa ecologica. Durata proiectului nu trebuie sa depaseasca 60 de luni.
Sursa: Monitorul de Vrancea