Proiect de salvare a delfinilor de pe coasta romaneasca

Proiect de salvare a delfinilor de pe coasta româneasc?
Proiect de salvare a delfinilor de pe coasta romaneasca
Proiect de salvare a delfinilor de pe coasta romaneasca

Date fiind statisticele ingrijoratoare ale Institutului National de Cercetare Dezvoltare Marina privind numarul scazut de exemplare de delfini din dreptul coastei romanesti, S.E.O.P.M.M. Oceanic- Club propune un proiect prin care sa stopeze moartea mamiferelor. Daca la inceputul anilor 1960 in Marea Neagra traiau peste 2.000.000 de exemplare, in anii 1990 stocurile populationale ale delfinilor erau estimate la sub 100.000. Momentan, in dreptul coastei romanesti mai sunt prezente in medie aproximativ 2.000 de exemplare. Declinul numeric s-a datorat unei vanatori industrializate, barbare, suprapescuitului, poluarii intensive la care a fost supusa Marea Neagra, cu implicatii deosebit de grave asupra capacitatii de reproducere a indivizilor si asupra imunitatii acestora fata de boli virale si bacteriene. Amploarea pe care a luat-o pescuitul ilegal cu unelte fixe, precum si prezenta in cantitati mari a plaselor pescaresti pierdute sau abandonate in mare, ambele fiind elemente care duc la decesul unui procent extrem de ridicat din cazurile de esuari din zona costiera romaneasca, impun o interventie ferma si urgenta. Intr-un interval de cinci ani, intre iunie 2007 si iunie 2012, echipa S.E.O.P.M.M. Oceanic- Club alaturi de parteneri a investigat cauzele pentru care delfinii mor in zona costiera romaneasca. Peste 90% dintre acestia au murit din cauze nenaturale, iar dintre acestia un procent extrem de ridicat se datoreaza plaselor pescaresti pierdute / abandonate in mare.

De aceea, S.E.O.P.M.M. Oceanic- Club si-a propus curatarea primei zone din apele teritoriale, de plase abandonate si declararea primei zone libere de plase. Cum isi propun ei sa procedeze? Cu ajutorul ambarcatiunii Delphis, dar si cu ajutorul unei echipe de 8 scafandri profesionisti, la care se adauga un numar de 20 de voluntari care vor deservi proiectul la suprafata si pe uscat, vor scana vizual zona marina cuprinsa intre digul de nord al Portului Constanta si Cap Pescarie Mamaia, de la tarm pana la izobata de 30 metri adancime, pentru a identifica plasele pescaresti abandonate. Ulterior fiecarei localizari, cu ajutorul unei ambarcatiuni de dimensiuni mai mari si cu o putere a motorului mai mare decat ambarcatiunea noastra, urmeaza procesul de extragere a lor din mare si transportarea la uscat de unde vor fi preluate si transportate la incineratorul Eco Fire situat in localitatea Lumina.

Eco Fire are o pozitionare foarte buna si este singurul incinerator din judetul Constanta care respecta normele de protectie a mediului si dispune, totodata, si de o tehnologie moderna. Cu o parte din plasele recuperate, inainte de a fi incinerate, vor construi un monument al eliberarii marii pe care acestia intentioneazasa il amplaseze la limita dintre orasul Constanta si statiunea Mamaia, pentru a sensibiliza opinia publica si autoritatile. De asemenea, pe acest monument vor fi asezate si cateva cranii de delfini prelucrate de catre Muzeul Antipa si preluate de la cateva dintre victimele plaselor pescaresti din anii trecuti si care se gasesc in patrimoniul muzeal. Pentru derularea acestui proiect, S.E.O.P.M.M. Oceanic- Club va colabora cu Administratia Bazinala de Apa Dobrogea- Litoral, Administratia Portului Constanta, Capitania Zonala Constanta/Autoritatea Navala Romana, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, asociatii de pescari si primaria orasului. Ambarcasiunea DELPHIS isi va incepe activitatea in luna iunie a acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *