Peste 1.000 de euro/ha pentru impaduriri

Peste 1.000 de euro/ha pentru impaduriri

In perioada 3 – 28 septembrie va avea loc o noua sesiune pentru depunerea de proiecte aferente Masurii 221 – Prima impadurire a terenurilor agricole.

Termenul limita pentru depunerea proiectelor este vineri, 28 septembrie 2012, ora 12:00. Masura 221 are ca obiective cresterea suprafetei de padure cu rol de protectie a apei, solurilor, a padurilor cu rol de protectie impotriva factorilor naturali si antropici daunatori, precum si de asigurare a functiilor recreative, pe baza rolului multifunctional al acesteia. De asemenea, prin acesta masura se urmareste extinderea suprafetei ocupate de paduri prin sprijinirea lucrarilor de impadurire si intretinere a plantatiilor.

Contributia publica aferenta Masurii 221 este de 229.341.338 euro.

„Beneficiarii fondurilor europene nerambursabile acordate prin Masura 221 pot fi persoanele fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice, autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol”, a precizat Florian Vesa, directorul OJPDRP Bihor.

Conditii

Pentru ca un potential beneficiar sa poata realiza o astfel de plantatie forestiera, trebuie sa detina parcele agricole cu o suprafata mai mare de 0,5 hectare. Terenurile agricole care vor fi impadurite trebuie sa fi fost declarate in urma cu cel putin doi ani. Pe Masura 221 se acorda trei tipuri de plati: o prima pentru lucrarile de infiintare a plantatiei, o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei, pe o perioada de cinci ani si prima compensatorie fixa anuala pe hectar pentru pierderea de venit, ca urmare a impaduririi, pe o perioada de 15 ani. Fondurile sunt acoperite in proportie de suta la suta din bani publici, neexistand obligativitatea cofinantarii. „Banii se vor aloca sub forma de plati directe, calculate pe an si pe hectar, in functie de forma de relief. Pentru campie, agricultorul va primi 1.330 de euro/ha, locuitorii din zona de deal vor primi 1.162 de euro pe hectar, iar la munte – 1.092 de euro”, a concluzionat directorul OJPDRP Bihor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *