Documentatia stiintifica, alaturi de studiul de fundamentare, pentru proiectul Delta Vacaresti, avizata la inceputul lunii iunie a acestui an de catre membrii Comisiei de Monumente a Academiei Romane, urmeaza sa ajunga la Ministerul Mediului in perioada urmatoare, dupa ce va fi aprobata si de Consiliul local al Primariei Sectorului 4, potrivit ministerului de resort.
‘Toata documentatia necesara, impreuna cu studiul de fundamentare stiintifica, a parcurs mare parte din etapele prevazute in lege, deponentul lor fiind Asociatia Salvati Dunarea si Delta. Documentatia a primit avizul, in 3 iunie 2013, din partea Comisiei de Monumente a Academiei Romane, iar, in prezent, aceasta urmeaza sa fie aprobata si de catre Consiliul local al Sectorului 4. Dupa aceasta etapa, vor fi urmate etapele institutionale legale, toate datele urmand sa ajunga la minister’, mentioneaza Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/.
La inceputul lunii iulie 2013, ministrul Mediului, Rovana Plumb, afirma ca amenajarea Lacului Vacaresti, asa-numita ‘Delta dintre blocuri’, este un proiect prioritar al ministerului pe care il reprezinta, in cadrul strategiei de prezervare a biodiversitatii.
‘Un proiect pe care il avem in vedere, si care imi este foarte drag, este legat de domeniul biodiversitatii si se refera la Lacul Vacaresti, asa-numita Delta dintre blocuri’, a spus oficialul.
Asociatia Salvati Dunarea si Delta /ASDD/ lanseaza, vineri, proiectul ‘Parcul Natural Vacaresti. O oaza in desertul de beton’, ocazie cu care se va organiza un tur al zonei naturale umede Vacaresti. Actiunea da startul campaniei de informare si constientizare asupra necesitatii infiintarii Parcului Natural Urban Vacaresti.
La turul tematic al zonei participa 60 de elevi si cadre didactice, in cadrul a trei ateliere educative dedicate ornitologiei, ecologiei si geologiei.
Evenimentul va continua sambata cu initativa de igienizare a zonei, la care vor participa voluntari ai ‘Let’s Do it Romania!’, de la Politia Comunitara sector 4, dar si elevi si membri ai comunitatii locale.
In iunie, anul trecut, de Ziua Internationala a Mediului, ministrul Rovana Plumb anunta ca zona Lacului Vacaresti din Capitala ar putea deveni arie naturala urbana protejata, iar Hotararea de Guvern care va reglementa acest lucru urma sa fie finalizata in maximum patru luni.
Ecologizarea zonei aduce beneficii majore populatiei locale si biodiversitatii dezvoltate spontan, care cuprinde, conform observatiilor efectuate de specialisti, numeroase specii de pasari, pesti, mamifere, amfibieni, dintre care unele protejate.
Lacul Vacaresti este cunoscut in Romania drept ‘Delta dintre blocuri” ca urmare a asemanarilor cu delta fluviului Dunarea. La suprafata celor aproape 200 de hectare de vegetatie si zone mlastinoase, alimentate de ape subterane, traiesc intr-un ecosistem stabil diferite tipuri de pesti, rate salbatice, lebede, soparle sau pescarusi. AGERPRES(AS – autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)