O serie de modificari la Codul Silvic urmeaza sa intre in atentia Camerei Deputatilor, care are calitate de for decizional pentru proiectul de lege in acest sens. Marti, discutiile in plen au fost amanate. Varianta de modificare include posibilitatea ca proprietari de padure privata sa defriseze si sa construiasca pe maximum 500 de metri patrati din fondul forestier, in conditiile in care actuala legislatie limiteaza la 200 de metri.
Citeste si Mai multi parlamentari, printre care si deputatul de Alba Ioan Dirzu vor sa faca modificari la Codul Silvic care permit DEFRISĂRI MASIVE de paduri
De asemenea, proiectul mai propune ca lemnul sa fie prelucrat pe plan local. Producatorii din industria mobilei au drept de preemtiune la cumpararea de lemn din paduri proprietate publica a statului, astfel ca se incurajeaza prelucrarea superioara a lemnului. Vor fi insa afectate micile firme care fac exploatarea si prelucrarea primara a lemnului, care nu pot concura cu cele mari.
O alta prevedere, ce a fost insa eliminata de deputatii PSD, privea faptul ca lemnul sa fie vandut doar din rampe, dupa ce va fi taiat de administratorii de padure si transportat in aceste locatii. Nu se mai permitea astfel vanzarea acestuia direct din padure, cum se proceda acum: proprietarii de padure scot la inceputul anului, la licitatie, cantitatea de lemn pe care o pot recolta in anul respectiv, cantitate estimata “pe picior”, iar firmele care castiga licitatia scot lemnul din padure, il prelucreaza sau il vand mai departe. Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, initiatoarea acestei modificari, spune ca aceasta prevedere ar limita taierile ilegale de lemn, deoarece in cantitatea estimata sunt erori de +-/15%, unde poate fi introdus lemn taiat ilegal.
Administratorul padurilor publice, Directia Silvica, nu are insa infrastructura necesara pentru a aplica aceasta prevedere. Mai mult, unii proprietari de firme de exploatare si prelucrarea primara a lemnului spun ca aceasta prevedere va scoate firmele romanesti de pe piata.