Nivelul mediu permis de expunere la radiatii naturale este de 3,1 MSV, in vreme ce la centrala nucleara de la Fukushima se inregistra marti, 15 martie, 400 MSV.
Radiatiile nu pot fi simtite tactil, mirosite sau gustate. Exista patru tipuri primare de radiatii. Particulele Alfa sunt mai grele, iar cand exista in mediu necontrolat nu pot patrunde prin piele sau haine. Acest tip de particule sunt periculoase cand patrund in trup prin alte modalitati, de pilda, prin ingerare. Particulele Beta pot provoca rani ale tegumentului si au efecte distructive pentru organele interne. Radiatiile de tip Gamma si X-rays (razele X) pot provoca leziuni grave ale pielii si prezinta cel mai ridicat pericol pentru oameni.
Conform CNN, nu exista posibilitatea masurarii cu exactitate a cantitatii de radiatii la care o persoana a fost supusa. Expunerea la radiatii se refera la energia pe care trupul a absorbit-o din mediul radioactiv.Contaminarea mediului se refera la cantitatea efectiva de particule radioactive.
Conform unui studiu din Statele Unite, aproximativ jumatate dintre radiatiile la care americanii sunt expusi de regula provin din mediul spitalicesc, unde sunt utilizate radiografiile, tomografiile, RMN-urile etc. Aceste tehnologii folosesc materii chimice radioactive in scopul obtinerii diagnosticelor privind starea de sanatate. Mai exista radiatii provenite dinspre soare, din spatiu si din pamant.
Expunerea medie la radiatii pe care o persoana o inregistreaza din surse naturale este de 3,1 MSV (millisieverts). Limita expunerii la radiatii in cazul persoanelor care lucreaza in medii cu radioactivitate crescuta este de 50 MSV.
Pentru a avea un punct de orientare, o tomografie in zona abdominala are gradul de expunere de 8 MSV. In acest moment, la centrala Fukushima se inregistreaza 400 MSV, iar conform CNN norul care ameninta marti, 15 martie, sa se indrepte inspre Tokyo ar fi avut 160 MSV (millisieverts).
Pe masura ce o persoana se indeparteaza de sursa radiatiilor, cu atat scade expunerea prin radiere. Cu cat expunerea a fost mai mare, cu atat efectele sunt mai grave pentru organism. Starea de rau provocata de radiere (radiation sikness) cauzeaza greata si varsaturi, care sunt, in general, simptomele initiale. O expunere severa determina aparitia acestor stari in mai putin de 10 minute. Pot aparea imediat ameteli, molesala si scaderea presiunii arteriale. Daca expunerea este slaba, simptomele pot aparea abia dupa sase ore la momentul iradierii.
Conform Mayo Clinic, simpla indepartare a hainelor si a incaltamintei elimina 90% din contaminarea externa cu radiatii. Se impune de asemenea spalarea cu apa si sapun pe intregul trup, prin frecare, pentru a indeparta particulele purtatoare de radiatii. Aceste masuri reduc riscul inhalarii sau ingerarii particulelor ori patrunderea lor in rani deschise si contactul cu globul ocular.
Alt efect ale expunerii la radiatii pot fi atacarea maduvii osoase. Tratarea se face cu ajutorul unei proteine numita “granulocyte”. Mai pot fi necesare transfuzii de sange pentru a compensa pierderea de celule rosii. Un alt efect distructiv este afectarea organelor interne, pentru care se aplica diferite tratamente, in functie diferite tipuri de iradieri.
Oamenii aflati in zone in care mediul este contaminat cu radiatii trebuie sa se izoleze in case, in pivnite sau in adaposturi. Ferestrele, usile si gurile de aerisire trebuie izolate cu banda adeziva ori cu materiale textile, astfel incat sa nu existe niciun schimb de aer cu mediul exterior. Trebuie oprite orice surse de aer conditionat, ventilatoare sau aeroterme. In cazul in care aerul din incapere a fost deja contaminat, unii specialisti recomanda punerea in functiune a unui aspirator care sa absoarba aerul si sa depoziteze in filtrul sau o parte dintre particulele radioactive.
Apa consumata trebuie sa fie imbuteliata, iar alimentele sa nu fi fost expuse radiatiilor. De asemenea, hainele trebuie puse la uscat in interior, ferite de mediul cu particule radioactive de afara.