Ramanem si fara Delta Dunarii

Tulcea: Planul de management al Deltei Dun?rii, transmis Ministerului Mediului
Ramanem si fara Delta Dunarii

Certurile dintre Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului si cei care administreaza Rezervatia Biosferei Delta Dunarii ar putea conduce la pierderea banilor veniti de la Banca Mondiala

Scandalurile politice iscate nu sunt singurele pericole care planeaza asupra Deltei. Tulcea, oras industrial, este o alta amenintare. Activitatea industriala de aici sau, mai bine-zis, toate reziduurile produse in oras isi lasa o amprenta destul de importanta asupra vietii in Rezervatie.

Agentia de Protectia Mediului Tulcea a “acordat” numeroase sanctiuni, unele chiar modice, deoarece… LEGEA este permisiva. Si de parca acest lucru nu ar fi fost suficient, nici Justitia nu intinde o mana de ajutor pentru salvarea a ceea ce a mai ramas din Delta, taraganand procesele si litigiile initiate de agentie pentru stoparea poluarii. Bectas Cadar, directorul APM Tulcea, ne-a declarat ca s-a creat o “filiera” cu ajutorul careia toate eforturile APM si ARBDD de a pune capat braconajului si poluarii sunt anihilate chiar inainte de a-si atinge tinta.
Si atunci ce-i de facut daca exista atatea institutii care se ingrijesc de conservarea Deltei si care sunt legate la maini atat de legislatia ambigua, cat si de grupurile de interese care vor sa fure tot ce-a mai ramas de furat? Cum sa lupti daca LEGEA nu-ti da puterea necesara? Pentru cine a fost facuta LEGEA? Pentru a proteja Delta sau pentru a facilita distrugerea ei?

Plansetul Deltei

Delta Dunarii, una dintre cele mai pitoresti zone, atat de pe continentul european, cat si chiar de pe intregul mapamond, pentru prima data, dupa atatea mii de ani de cand s-a format, este in pericol. Din pacate, acest pericol este reprezentat chiar de cei pe care i-a “hranit”. Se pare ca in acest colt al tarii s-a uitat un vechi proverb romanesc care spune: “Sa nu musti niciodata mana care ti-a dat sa mananci”. Delta, sau “Balta”, cum ii spun cei de prin partea locului, desi este de o diversitate extraordinara si de o bogatie considerabila, fiind inclusa pe lista monumentelor din patrimoniul UNESCO, risca sa ajunga efectiv o balta oarecare daca institutiile abilitate sa protejeze aceasta zona continua sa “dea cu stangul in dreptul” doar pentru a avea intaietate. Ispita Deltei este mare, resursele sale sau mai bine zis exploatarea resurselor sale fiind miza unui “joc” care in ultimul timp a capatat conotatii dintre cele mai alarmante.

Istoria unei institutii

In 1993, dupa desfiintarea Centralei Delta Dunarii, ia nastere, prin Legea 82, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). In fruntea acestei institutii este numit Constantin Tarhon, urmand ca in 1998 acest fotoliu sa fie ocupat de Andrei Svoronos. Prin lege, ARBDD i se incredinteaza administrarea Deltei, fiind declarata inca din 1990 domeniu public de interes national. Acest nou statut acordat “Baltii” trezeste anumite opinii. Unele pro, iar altele contra, in functie atat de interese, cat si de aprecierea efectiva a importantei crearii acestei noi institutii. La momentul respectiv, pe un fond de tensiuni politice, izbucneste un adevarat scandal “al declaratiilor” intre Andrei Svoronos, guvernatorul ARBDD, si ministrul Mediului, Romica Tomescu. Guvernatorul, ARBDD avand un statut special, era numit, spune legea, de primul-ministru si tot de acesta era revocat din functie, prin urmare. S-a creat impresia ca “Delta era de stat”, ARBDD avand o oarecare autonomie. Frictiunile dintre guvernator si ministru nu s-au oprit la un simplu razboi al declaratiilor. Suspectand ca Andrei Svoronos ar fi savarsit “mici” matrapazlacuri cu fondurile primite de ARBDD de la Banca Mondiala, Romica Tomescu trimite la Tulcea, la sediul administratiei, o serie de controale. Un asemenea control a efectuat si Corpul de Control al primului-ministru. Svoronos a fost acuzat ca a deturnat fondurile de la Banca Mondiala pentru a achizitiona 26 de apartamente in Tulcea. Scandalul a luat sfarsit, intr-un fel, insa frictiunile au ramas si erodeaza  in continuare relatiile dintre ARBDD si minister.

O noua gaselnita

Pentru a avea convingerea ca Svoronos nu isi impune pe deplin autonomia, Romica Tomescu promoveaza un act normativ, o ordonanta guvernamentala, prin care mai reduce din atributiile guvernatorului. Se ajunge astfel ca Legea 82/1993, lege organica, sa fie modificata prin Ordonanta 112/2000. Acest nou act normativ a bulversat total regiumul de conducere, mai ales ca au fost desfiintate Consiliul Stiintific si Regulamentul de functionare si organizare a ARBDD. O noua gaselnita in conflictul tacit dintre Tomescu si Svoronos. Prin Ordonanta 112/2000, desi la primul alineat al art. 1, facand referire si la Legea 82/1993, se prevede faptul ca ARBDD are rol de administrator al Rezervatiei, rolul acestei institutii este extrem de diminuat. Astfel, s-a ajuns ca administratorul unei structuri sa fie “inzestrat” doar cu un atribut de “preavizor”, inainte ca actele sa ajunga la Agentia de Protectie a Mediului Tulcea. Cu alte cuvinte, noua ordonanta atribuie Consiliului Judetean autoritate asupra administrarii Deltei. La alin. 2 al art. 11 al legii s-a adus urmatoarea modificare: “Desfasurarea de activitati economico-micro- productive, de turism si agrement de catre persoane fizice si juridice se autorizeaza de Consiliul Judetean Tulcea, pe baza acrodului si autorizatiei de mediu emise de agentia teritoriala”. Asta desi se stipulase initial ca administrarea Deltei este efectuata de ARBDD. Aceasta noua nebuloasa legislativa creeaza alte divergente si da curs unor noi conflicte. Cine administreaza, de fapt, Delta Dunarii?

Delta, in pericol

Instabilitatea legislativa si tensiunile sociale sunt cauzele principale pentru care majoritatea statelor interesate sa investeasca si mai ales autoritatile internationale ne intorc spatele si din pricina carora avem extrem de mult de pierdut. Recent, Consiliul Europei a consimtit sa fie acordata Deltei o valoroasa distictie: Diploma Europeana pentru Arii Protejate. Aceasta diploma este acordata impreuna cu o serie de recomandari, pe care statul roman ar trebui sa le materializeze daca doreste sa se mai vorbeasca, peste 20 de ani, despre Delta Dunarii. De asemenea, o data cu primirea acestei diplome si cu agrementul Guvernului Romaniei, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii va fi trecuta sub patronajul Consiliului Europei pana la 20 iunie 2005. Acest lucru poate aduce investitii enorme in zona, investitii in vederea conservarii diversitatii. Iar Delta are nevoie de aceste investitii daca se doreste cu adevarat pastrarea ei.

Noua ordonanta creeaza disensiuni ce nu vor intarzia sa aduca anumite observatii, daca nu chiar schimbarea atitudinii CE fata de “Balta” . Astfel de semnale nu au fost inca primite, deoarece ordonanta a fost emisa abia la 29 iunie 2000.

Act normativ fatidic

Andrei Svoronos, guvernatorul Deltei, omul in jurul caruia s-au iscat zeci de scandaluri, considera ca acest act normativ reprezinta o adevarata lovitura data Deltei.
“Ordonanta a fost discutata in cadrul Comisiei de mediu de pe langa Parlament si s-a ajuns la o singura concluzie: este discutabil si va fi discutat in plenul Parlamentului, imediat dupa vacanta parlamentara. In prezent, desi s-a adus un nou act legislativ, ARBDD nu poate functiona in deplinatatea atributiilor sale, deoarece nu avem efectiv Regulament de functionare si nici atat de necesarul Consiliu Stiintific. Suntem legati de maini”, ne-a spus Andrei Svoronos. Deci, prin aceasta ordonanta, Ministerul Mediului a anihilat temporar activitatea acestei institutii, fara sa ofere un alt cadru legislativ. S-a creat un vid de normative, vid ce poate avea urmari grave, incurajand jaful si distrugerea Rezervatiei Delta Dunarii.

Jurnalul National, nr. 2215, marti, 29 august 2000

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *