59 de localitati valcene din cele 89 sunt distruse de alunecarile de teren care s-au reactivat in 2010. Refacerea infrastructurii distruse si consolidarea malurilor unor cursuri de apa costa peste 12 milioane de lei.
Ploile din primavara si vara acestui an au reactivat alunecarile de teren in 59 de localitati ale judetului Valcea si s-au accentuat eroziunile de maluri pe cursurile raurilor Luncavat, Muereasca, Topolog, Olanesti, Cerna si Bistrita. „In cele 59 de localitati au fost afectate drumuri, poduri si malurile unor cursuri de ape. Mai grav e ca a fost afectata si structura de rezistenta a 15 case din comunele Golesti, Maciuca, Stoenesti si Mateesti”, a declarat Ion Cilea, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Valcea. Familiile au fost evacuate din zonele de risc si locuiesc pe la rude, ori in casele modulare venite de la Guvern.
Doar 700.000 de lei pentru Mosoroasa
Pentru refacerea infrastructurii compromise de calamitatile naturale, conducerea CJ Valcea a elaborat si inaintat in mai multe randuri la Ministerului Administratiei si Internelor, cateva proiecte de Hotarari de Guvern, prin care a solicitat fonduri totale in valoare de 12.062.457 lei. „Din pacate, majoritatea proiectelor au ramas fara raspuns si nu am primit nici sprijin financiar”, a mai spus Ion Cilea. Conducerea CJ a solicitat sprijin financiar si la Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare pentru realizarea in regim de urgenta a unor lucrari pentru a stopa alunecarile de teren si combaterea fenomenelor de eroziune la suprafata in localitatile Runcu, Vladesti, Pietrari, Tomsani, Sirineasa, Popesti. „Singura suma penibila primita pentru imbunatatiri funciare e de 700.000 de lei pentru consolidarea terenului la Mosoroasa, in orasul Baile Olanesti. Cu acesti bani nu ai cum sa consolidezi terenurile alunecate pe o suprafata de 400 de hectare”, a declarat Ion Stanciu, purtatorul de cuvant al CJ Valcea.
46 de familii amenintate de o alunecare la Olanesti
O situatie extrem de delicata e in catunul Mosoroasa din orasul Olanesti unde
46 de familii traiesc sub teroarea alunecarilor de teren. Alunecarea se intinde pe o suprafata de 400 de hectare. Pentru a stabiliza terenul in zona trebuie executate 25 de podete, o retea de canale pentru colectarea si evacuarea apelor in exces, drenaje de mare adancime si trebuie refacut drumul de acces.