Rapoartelor comisariatelor teritoriale ale Garzii Nationale de Mediu despre incendiile din tara arata ca 857 hectare de padure au ars in luna august

Rapoartelor comisariatelor teritoriale ale Garzii Nationale de Mediu despre incendiile din tara indica 857 hectare de padure au ars in luna august

In perioada 01.08.2012 – 30.08.2012, potrivit rapoartelor comisariatelor teritoriale ale Garzii Nationale de Mediu, la nivel national s-au inregistrat 765 de incendii, pe o suprafata totala de aproximativ 5.477 ha.

In functie de zona in care s-au produs, au fost identificate mai multe tipuri de incendii, dupa cum urmeaza:

• Incendii de vegetatie uscata: 492 cazuri constatate in judetele Botosani, Harghita, Calarasi, Prahova, Neamt, Gorj, Brasov, Ialomita, Hunedoara, Suceava, Arges, Caras-Severin, Salaj, Satu Mare, Cluj, Dolj, Alba, Mures, Constanta, Buzau, Giurgiu, Timis, Valcea, Maramures, Tulcea, Dambovita, Teleorman, pe o suprafata totala de 2.367,67 ha.

• Incendii de vegetatie forestiera: 82 de cazuri constatate in judetele Maramures, Arges, Prahova, Salaj, Bistrita Nasaud, Bacau, Neamt, Brasov, Harghita, Gorj, Mures, Covasna, Cluj, Hunedoara, Caras Severin, Valcea si Buzau, produse pe o suprafata totala de aproximativ 857 ha.

• Incendii de miristi: 93 de cazuri, inregistrate in judetele Timis, Calarasi, Prahova, Constanta, Neamt, Brasov, Bihor, Cluj, Covasna, Tulcea, Suceava, Arges, Gorj, Salaj, Ialomita, Hunedoara, Maramures, Valcea, Arad si in Bucuresti, pe o suprafata totala de 759,55 ha.

• Incendii de pasune: 17 cazuri, inregistrate in judetele Covasna, Hunedoara, Prahova si Cluj, pe o suprafata totala de 170,5 ha.

• Incendii de vegetatie ierboasa in zona golului alpin, vegetatie de ienupar si pasune alpina: 15 cazuri constatate in judetul Arges, Brasov, Maramures, pe o suprafata totala de aproximativ 808 ha.

• Incendii la depozite de deseuri: 12 cazuri inregistrate pe o suprafata de 10 ha, inregistrate pe platformele depozitelor de deseuri din: Piatra Neamt (100 mp), Turda (50 mp), Reghin (300 mp), Lugoj (0,22 ha) – incendiu reaprins in mai multe zile din cauza biogazului acumulat in corpul depozitului, Cluj-Napoca/Pata Rat (0,4 ha), Codlea (3 ha), Campia Turzii (1 ha), Targu Lapus (1,3 ha), Anina, Targu Neamt (0,1 ha), Sanicolau Mare (0,01 ha) si Amara, judetul Ialomita (4 ha).
• Incendii de alta natura (teren viran, turbarie, turba, faneata, plantatie de salcam de pe o fosta groapa de deseuri, pasune impadurita, livezi, vii): 54 cazuri constatate, pe o suprafata totala de aproximativ 505 ha.

Ca urmare a controalelor efectuate la fata locului de catre echipele mixte formate din reprezentanti ai comisariatelor teritoriale ale Garzii Nationale de Mediu si reprezentanti ai ISU, au fost aplicate 7 sanctiuni contraventionale, dintre care 3 avertismente si 4 amenzi in valoare totala de 9.500 lei.

In urma analizarii situatiilor incendiilor enumerate mai sus, s-au stabilit urmatoarele cauze care au stat la baza producerii acestor incendii:
o aprindere intentionata/foc nesupravegheat/igienizare teren
o jar/scanteie/focuri in aer liber/chibrituri aprinse/efect termic al unui obiect incandescent
o autoaprindere biogaz, autoaprindere din alte cauze (efectul de lupa)
o cauze neidentificate (cea mai mare parte a incendiilor produse)

Garda Nationala de Mediu a facut demersurile pentru inceperea unor cercetari privind identificarea autorilor acestor incendii. In acest sens, au fost intocmite doua sesizari penale la Parchetele de pe langa Judecatoria Hateg si Judecatoria Orastie.

In cazul incendiilor care ard mocnit/fumega, s-a dispus supravegherea si monitorizarea zonei pana la stingerea definitiva. Ca masura preventiva, s-a dispus supravegherea zonelor/terenurilor in scopul evitarii producerii incendiilor de miriste, vegetatie uscata, stufaris etc. De asemenea, a fost interzis accesul persoanelor neautorizate in zona depozitelor de deseuri.
In scopul evitarii producerii altor incendii, Garda Nationala de Mediu a luat masuri de prevenire si reducere a riscurilor de incendiu, prin informarea tuturor administratiilor publice locale, ocoalelor silvice, precum si a societatilor comerciale cu profil agricol asupra obligativitatii informarii cetatenilor si a organizarii de patrule in zonele cu risc de incendiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *