Renasterea castanului american prin intermediul biotehnologiilor. Metoda prin care cercetatorii vor sa salveze aceasta specie

Renasterea castanului american prin intermediul biotehnologiilor. Metoda prin care cercetatorii vor sa salveze aceasta specie
Renasterea castanului american prin intermediul biotehnologiilor. Metoda prin care cercetatorii vor sa salveze aceasta specie

Castanul american era candva un frumos copac cu lemn masiv care se gasea in padurile de foioase din estul Statelor Unite, in special in muntii Apalasi. El ajungea la 24-36 de metri inaltime si avea un diametru de aproape 2,5 metri.

Padurile de castan ofereau adapost si hrana animalelor salbatice. In plus, reprezentau o sursa de hrana bogata in nutrienti si o sursa valoroasa de lemn pentru oameni. Gratie ratei rapide de crestere a castanului si a lemnului sau rezistent, care nu putrezea, acesta avea si un potential semnificativ in captarea carbonului, caracteristica importanta in contextul schimbatilor climatice actuale.

Mana castanului a facut din acest copac, care domina candva bolta padurilor, o raritate. Acum, cativa cercetatori spera sa salveze copacul oferindu-i o modificare genetica, raporteaza David Biello pentru podcastul Scientific American`s 60 – Second Science.

Oamenii de stiinta au observat boala fungala in 1904. Aceasta infecteaza copacul prin ranile de la nivelul scoartei, creste si in cele din urma distruge tesutul responsabil de cresterea copacului. Cercetatorii suspecteaza ca ciuperca este originara de la castanul asiatic, care este rezistent la infectie, explica Tamar Haspel pentru The Washington Post.

“Exista un efort – care se mentine de 100 de ani – pentru a crea un castan american rezistent la mana. Fundatia Americana a Castanilor a obtinut unele rezultate incrucisand castanul american cu cel asiatic, dar nu a reusit sa atinga acest tel”, spune Haspel.

Biello mai declara faptul ca pentru a face incrucisari este nevoie de timp si trebuie sa treaca mai multe generatii inainte ca ceva care sa se asemene cu un castan american sa creasca. Modificarea genetica este o abordare mult mai rapida. Dar sursa genelor este oarecum surprinzatoare: ele vin de la grau. O singura gena de la grau ii confera castanului puterea sa metabolizeze acidul produs de ciuperca ce il infecteaza.

“Cativa hibrizi de castani au fost plantati in salbaticie din New Jersey pana in Virginia. Si cateva teste luate de la copacii modificati genetic au aratat rezultate promitatoare. Unii ecologisti se tem cand aud de organisme modificate genetice. Dar cateva modificari, fie ele prin hibridare sau insertie de gene, par a fi unica cale de a restaura castanul la gloria de alta data”, explica Biello.

Articol publicat de Alexandru Baiceanu – masterand in cadrul USAMV Bucuresti.
Sursa: The Conversation ,Scientific American
Sursa foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *