Reparatii pe spatele magarilor

HUNEDOARA. Lucrarile de reparatii a refugiului Zanoaga din Masivul Retezat, aflat la 2.000 de metri altitudine, au inceput inca din luna iulie. Materialele necesare sunt transportate pe traseul de cinci ore, cu carca, de salvamontisti si cu magarusii.
reparatii pe spatele magarusilor
Dupa spusele salvamontistilor, este nevoie de aproape doua tone de materiale, pentru repararea acoperisului refugiului de la Zanoaga, doborat in primavara de o furtuna puternica. „La inceput, materialele le-am transportat noi, cu rucsacul, din zona cabanei Gura Apelor, pana la refugiul aflat in apropierea lacului Zanoaga. Intr-un transport duceam aproximativ 50 de kilograme de materiale, de la scandura, cuie, vata minerala, pana la bucati de acoperis”, spunea Ovidiu Bodean, seful Salvamont Hunedoara. Daca in luna iulie, salvamontistii au gasit ca rucsacul este singura solutie de transport a materialelor, un elicopter fiind mult prea scump, intre timp, au gasit o alta, mult mai convenabila: transportul cu magarii. Cei sase magari si magarite care asigura transportul, pot duce in spinare dublul cantitatii pe care reuseau sa o transporte in rucsaci salvamontistii. Iancu Mare, Iancu Mic, Teddy, Gilda, Crina si Viorica au fost cumparati la preturi cuprinse intre 200 si 300 de lei de la ciobanii din zona. „Magarusii au invatat deja traseul si ne ajutam foarte bine cu ei. Un transport cu elicopterul ar fi costat intre 800 si 1.000 de euro pe ora, o suma mult prea mare pentru ceea ce ne permitem noi financiar. Hrana lor ne costa putin, pentru ca avem la dispozitie iarba din belsug”, mai spune Ovidiu Bodean.
Salvamontistii s-au imprietenit la catarama cu patrupedele care sunt foarte cuminti si de care se ingrijesc ca pe animalele lor de companie. Pentru a-i putea folosi la carausie, salvamontistii au potcovit magarusii la un fierar din zona. Fiindca nu prea stiau nimic despre animale, salvamontistii au invatat de la localnici cum sa lege desagii cu materiale pe spatele lor si ce trebuie sa faca pentru ca patrupedele sa respecte traseul fara probleme. „La locurile unde noi facem, de regula, popas, ne oprim circa o jumatate de ora. Aici le oferim magarusilor o portie de orz sau ovaz. Pe traseu ei stiu ca aici primesc recompensa pentru munca prestata si vin singuri. Cu toate acestea, trebuie condusi, in fata, de un om”, explica seful Salvamont Hunedoara.

Sursa: 24h online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *