Se repune pe tapet ,,o afacere” de milioane de euro
Proiect de hotarare privind demararea infiintarii unei asociatii de dezvoltare intercomunitara care sa administreze bunurile Asociatiei Composesorale Bunurile Private din Ciuc
Miza: retrocedarea a peste 20 de mii de hectare de fond silvic din bazinul Toplita, printre altele
In sedinta Consiliului Judetean (CJ) Harghita, ce se desfasoara astazi, pe ordinea de zi este un proiect de hotarare prin care se doreste demararea demersurilor pentru infiintarea unei asociatii de dezvoltare intercomunitare. Asociatie care sa administreze bunurile Asociatiei Composesorale Bunurile Private din Ciuc.
Cum s-a mai aratat in paginile ziarului nostru, Asociatia Composesorala Bunurile Private din Ciuc s-a infiintat in baza unei hotarari judecatoresti – persoana juridica de drept privat – si a fost declarata fraudulos continuatorul persoanei juridice ,,Bunurile Private din Ciuc”, existenta din 1946, care, conform legii, era persoana juridica de drept public. La nivel local nu se putea reinfiinta acea asociatie (sau o asociatie care sa fie declarata continuatoarea Bunurilor Private din Ciuc), ci doar printr-un act al puterii de stat. Practic, prin infiintarea acestei asociatii de dezvoltare intercomunitara se doreste acoperirea neregulilor ce au decurs din infiintarea Asociatiei Composesorale Bunurile Private din Ciuc cu scopul de a intra in posesia fondului Bunurilor Private din Ciuc (infiintata in 1946) – este vorba despre zeci de mii de hectare de paduri, pasuni, imobile.
Ce prevede proiectul de hotarare supus spre aprobare
Proiectul de hotarare este initiat de presedintele CJ, Borboly Csaba, si consilierii judeteni Becze Istvan si Rafain Zoltan. In expunerea de motive a acestora se arata ca: ,,Avand in vedere faptul ca bunurile persoanei juridice de drept privat Bunurile Private din Ciuc erau administrate de o persoana juridica de drept public, prin prevederile Legii nr. 765/1946 privind retrocedarea unor bunuri expropriate catre persoana juridica Bunurile Private din Ciuc; infiintarea Regiei Publice Comerciale Bunurile Private din Ciuc (persoana de drept public) (…) cu scopul de a administra bunurile persoanei juridice de drept privat Bunurile Private din Ciuc, a carui succesor de drept este Asociatia Composesorala Bunurile Private din Ciuc”. Dupa cum se vede, expunerea de motive este mai mult decat confuza. Mai departe, se mai arata in expunere: ,,In vederea administrarii bunurilor reconstituite – in temeiul prevederilor legilor de retrocedare – in favoarea Asociatiei Composesorale Bunurile Private din Ciuc se constata necesitatea infiintarii unei persoane juridice de drept public similare Regiei Publice Comerciale Bunurile Private din Ciuc sub forma unei asociatii de dezvoltare intercomunitare (…) scop in care se propune insarcinarea presedintelui Consiliului Judetean Harghita cu demararea demersurilor legale pentru constituirea unei asociatii de dezvoltare intercomunitara, care se va infiinta cu unitatile administrativ-teritoriale in vederea realizarii unor proiecte necesare dezvoltarii zonale ale membrilor, prin gestionarea/exploatarea unor bunuri de interes public local si judetean, care apartineau si apartin Bunurilor Private din Ciuc”.
Scurt istoric al infiintarii Asociatiei
In continuare vom prezenta un scurt istoric privind aceasta asociatie. ,,Asociatia Composesorala Bunuri Private din Ciuc”, cu sediul in Miercurea-Ciuc, judetul Harghita, a fost infiintata in aprilie 2000, fiind inregistrata ca persoana juridica printr-o sentinta civila a Judecatoriei Miercurea-Ciuc. Doi ani mai tarziu, Hajdu Gabor (fost senator UDMR), in calitate de presedinte al asociatiei, impreuna cu Raduly Robert, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, au dat in judecata statul roman, mai exact Ministerul Finantelor Publice, dorind ca instanta sa constate ca persoana juridica Asociatia Composesorala Bunurile Private din Ciuc este una si aceeasi persoana juridica cu persoana juridica ,,Bunurile Private din Ciuc”, existenta din 1946, care, conform legii, era persoana juridica de drept public. Numai ca diferenta dintre cele doua asociatii este enorma: Asociatia Composesorala este persoana juridica de drept privat, in schimb cea din 1946 era de drept public. Prin sentinta civila nr. 1321 din 13 iunie 2002 s-a recunoscut ,,identitatea” celor doua organizatii. Desi este definitiva, ea nu poate produce efecte obligatorii, fiind vadit nelegala.
De altfel, mai multe decizii ale magistratilor Curtii de Apel Targu-Mures, pronuntate in cauze in care obiectul cercetarii avea legatura cu Asociatia Composesorala ,,Bunurile Private din Ciuc”, situatii in care solicitarile acesteia au fost respinse pe motiv ca magistratii au considerat ca asociatia infiintata in anul 2000 nu poate fi continuatoarea de drept a vechii regii de drept public, ,,Bunurile Private din Ciuc”.
Miza este enorma
Dar sa vedem care este miza, amintind ce anume administra Regia Publica Comerciala ,,Bunurile Private din Ciuc”. Este vorba despre rezerva de stat ramasa dupa aplicarea Legii de reforma agrara din anul 1921, in speta de bunuri destinate uzului public sau folosirii lor in interes public.
Concret, in momentul de fata se doreste obtinerea, printre altele, a peste 20.000 hectare de paduri si fanete din Bazinul Toplita, inclusiv imobile printre care sediile ocoalelor silvice din zona – Tulghes, Borsec si Toplita. Sau a Spitalului ORL din Miercurea-Ciuc, ori a peste 6.000 de hectare din Plaiesii de Jos.