Mai multe hotarari ce vizeaza Delta Dunarii, dar si celelalte zone protejate prin Conventia RAMSAR, sunt adoptate in aceste zile la Bucuresti, in cadrul unei reuniuni internationale la care participa reprezentanti din 162 de tari.
Potrivit directorului executiv al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu, deciziile vor viza, printre altele, dezvoltarea turismului durabil sau gestionarea zonelor umede costiere de la Marea Neagra.
„Tema stabilita pentru Reuniunea Ramsar de anul acesta este „Zone Umede, Turism si Recreere” (Wetlands, Tourims and Recreation), fiind menita sa atraga atentia asupra rolului pe care il poate avea turismul responsabil in conservarea zonelor umede de importanta internationala, iar deviza sub care se va desfasura conferinta este „Zonele umede: camin si destinatie”.
In cadrul acestei reuniuni se adopta anumite rezolutii, hotarari, pentru urmatorii trei ani, pe care administratorii acestor zone protejate trebuie sa le respecte. De asemenea, proiectele si prioritatile stabilite in aceste zile la Bucuresti vor primi mai usor finantare prin forurile internationale, cum ar fi GEF”, a declarat directorul ARBDD, Grigore Baboianu.
Cea de-a 11-a Conferinta a Partilor la Conventia Ramsar are loc la Bucuresti, in perioada 6-13 iulie. Statele membre ale Conventiei Ramsar se intalnesc cu scopul de a evalua progresele realizate in domeniul utilizarii sustenabile a zonelor umede, de a face schimb de experienta, de a impartasi cunostinte privind aspectele tehnice si pentru a-si planifica activitatea pentru perioada urmatoare.
In lume exista 2040 de zone naturale protejate prin Conventia RAMSAR, in 162 de tari, iar suprafata pe care acestea o insumeaza este de peste 193 de milioane de hectare. In Romania au fost declarate dupa 1990, 12 astfel de zone, printre care Delta Dunarii, Lacul Techirghiol, Lunca Muresului si Parcul Natural Comana.