Romania – locul 13 in Europa la paduri

0
1180

Cu 0,33 hectare de padure la un locuitor, depasim Germania, Luxemburg, Cehia si Slovacia

Romania – locul 13 in Europa la paduri

Romania se situeaza pe locul 13 in Europa in ceea ce priveste suprafetele impadurite, a spus marti Attila Korodi, ministrul Mediului. Suprafata impadurita a tarii este de 26%, aflandu-se sub media europeana cu 2,6 procente.

Tarile similare Romaniei ca relief si conditii climatice au o situatie mult mai buna: Austria este impadurita in proportie de 38%, Cehia si Slovacia au 34,7% padure, iar Bulgaria are 32,5%. Nici daca raportam suprafata impadurita a Romaniei la numarul de locuitori nu iesim prea bine: din acest punct de vedere ocupam locul 10 in Europa, cu 0,33 hectare pe cap de locuitor. Sub noi se situeaza Germania (0,13 hectare la un locuitor) Luxemburg (0,25 hectare), Cehia si Slovacia (0,29 hectare). Pe primele locuri se afla tarile nordice: Finlanda (4,66 hectare la un locuitor), Suedia (2,88hectare) si Norvegia (2,32hectare).

Calarasiul, cel mai sarac in paduri

Cel mai sarac judet in paduri este Calarasiul, potrivit ministrului Korodi. Doar 4,2% din suprafata acestuia este impadurita. Urmeaza Teleormanul cu 5%, Constanta cu 5,5%, Braila (5,7%), Ialomita (5,8%), Galati (8,3%) si Olt (9,6%).

„Pe plan mondial se considera ca, pentru satisfacerea nevoilor de lemn, dar si pentru ca padurile sa-si realizeze functiile de protectie, procentul minim de impadurire a teritoriului unei tari nu trebuie scada sub 25%. Astfel, putem spune ca procentul de 26,7% de suprafete impadurite din tara noastra inseamna foarte putin peste procentul minim admisibil”, a adaugat ministrul Mediului. Marti, la Calarasi, Attila Korodi a pus umarul la plantarea celor 55.000 de copaci, inclusi in programul „O masina, un copac”. Acesta a fost realizat in parteneriat cu Porsche Romania. (A.B.T., L.G.P.)

Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.