Aproape jumatate din intreaga retea de rauri ale tarii are apa de calitatea a doua, se arata intr-un raport al Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR).
Astfel, din cele aproape 30.000 de kilometri de ape curgatoare, 30% sunt de calitatea intai, 46,4% – de calitatea a doua, 16,5% – de calitatea a treia, 5,1% – de calitatea a patra, iar 2.2% sunt de calitatea a cincea. Fiecarei clase ii corespunde un calificativ, respectiv apa foarte buna, buna, satisfacatoare, nesatisfacatoare si proasta.
Litoralul are cea mai proasta apa din tara
Cea mai murdara apa este cea de pe tarmul Marii Negre: aici nu gasim apa curata nici macar pe portiuni, toata este clasata drept proasta sau nesatisfacatoare. Argesul este, poate, cel mai poluat rau al tarii, avand apa de prima mana in proportie de doar 5%.
In cea mai mare parte, Argesul are apa de calitatea a doua (70%). Tot pe acolo se afla si Vedea, Ialomita, Bega, Prutul si Oltul. Vedea si Prutul nu au apa curata nici macar spre izvoare. Printre cele mai curate ape figureaza, in ordine Jiul, Dunarea, bazinul Nera-Cerna, cu ape numai din primele doua clase, Siretul, Somesul. Dupa Litoral, cele mai proaste ape (de calitatea a cincea) se afla pe Tisa (5%) si Arges (3,5%).
Raportul ANAR mai arata ca singurele cursuri care au apa numai din primele doua clase sunt Dunarea si Nera-Cerna. In ambele cazuri, proportia claselor este aproximativ egala.
Calitatea apelor este afectata de agricultura, industrie, dar si de descarcarile de ape uzate, atunci cand acestea nu sunt tratate adecvat inainte de a fi deversate. In 2006, de pilda, 81% din volumul total de apa uzata provenita de la aglomerari a fost descarcat fara epurare in lacuri si rauri.
Sursa: Gandul