EVOLUTIE – Suceava, Muresul si Bacaul, in topul judetelor bio
Suprafetele cultivate in sistem bio au crecut de circa 9,5 ori in Romania in perioada 2000-2007, iar numarul de animale de aproape 30 de ori.
Primele culturi ecologice din Romania au fost infiintate la Statiunea de Cercetari Legumicole de la Bacau. Trecerea acestora din ograda cercetatorilor pe campurile patriei a inceput dupa 1997, o data cu aparitia Asociatiei Bioagricultorilor „Biotera”. Iar din 2000 a inceput revolutia bio pe plaiurile mioritice. In acel an de gratie, in scriptele Ministerului Agriculturii figurau circa 17.400 de hectare acoperite de culturi ecologice. Sapte ani mai tarziu, in 2007, suprafata agricola certificata ca fiind „libera” de pesticide, ingrasaminte chimice si organisme modificate a depasit 160.000 de hectare. O suprafata de 9,5 ori mai mare comparativ cu 2000. Cum s-a ajuns aici? Prin cresteri de la 16% pana la 65% a suprafetelor bio de la un an la altul.
O evolutie mult mai spectaculoasa s-a inregistrat insa la capitolul „efective de animale”. Daca in 2000 pe pasunile patriei pasteau 3.800 de animale bio, in 2007 numarul acestora a ajuns de aproape 30 de ori mai mare – 10.500 de vaci, 96.200 de oi si capre si 6.300 de gaini. Anii de referinta au fost 2005, cand efectivele de animale au crescut de mai bine de patru ori comparativ cu 2004, de la 13.100 de capete la 55.600, si 2006, cand s-a depasit pragul de 100.000 de animale bio.
Interesanta este si evolutia structurii culturilor. In 2000, pasunile si plantele furajere ocupau peste jumatate (53,3%) din intreaga suprafata organica, urmate fiind de culturile de cereale si cele de plante oleaginoase si proteice – 22,93% fiecare. Legumele, flora spontana si alte culturi ocupau doar putin peste 0,2% fiecare, iar fructe bio nu existau. In 2007, desi pasunile au ramas liderul culturilor organice, din punct de vedere al suprafetei ocupate – 55.000 hectare -, ponderea lor a scazut la 33%. Si cerealele – 24.000 ha – reprezinta acum doar 14,4% din suprafata bio, in timp ce plantele oleaginoase si proteice – 24.000 ha – 16,81%. O crestere spectaculoasa au avut-o suprafetele cu flora spontana bio, care au ajuns sa reprezinte 24%. Legumele si fructele sunt tot codase, ocupand 0,54%, rspectiv 0,24 % din suprafata totala, insa alte culturi – vii, de exemplu – au „acaparat” 10,93% (18.200 ha).
TOP. La ora actuala, Suceava conduce in topul judetelor „ecologice” din Romania, dupa numarul de producatori. Aici sunt 2.190 de fermieri specializati in productia animaliera, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Pe locul doi se situeaza judetul Mures, cu 544 de producatori – in mare parte crescatori de animale, dar si apicultori -, al treilea loc de pe podium fiind ocupat de Bacau – 219 producatori. Urmeaza judetul Tulcea, cu 110 fermieri specializati in productie vegetala, Sibiul, cu 84 de crescatori de oi, Bihorul, cu 60 de producatori de „de toate”, Ialomita, cu 59 de producatori bio, Aradul, cu 42, si Teleormanul, cu 22. Ca suprafete cultivate in sistem bio insa, primul loc in top este ocupat de judetul Tulcea – care in vreo trei ani a „urcat” de la zero la circa 15.000 hectare -, urmat de Teleorman – unde este cea mai mare ferma eco din Romania, care are peste 2.000 de hectare, potrivit lui Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica. Pe pozitii fruntase sunt si Constanta, Timis si Arad, in aceste ultime doua judete fiind implicati in agricultura ecologica mai multi investitori straini
Sursa: Jurnalul National