INDONEZIA – Sapte decese in 15 zile din cauza gripei aviare
In doar 15 zile, Indonezia a anuntat sapte decese provocate de gripa aviara. Regiunea Jakarta a fost supranumita capitala mondiala a gripei aviare. Iar in nordul Bulgariei s-a consemnat revenirea gripei aviare.
In regiunea Jakarta, una dintre cele mai populate zone din lume, virusul H5N1 nu este singura problema sociala majora. Dimpotriva, gripa aviara se adauga saraciei endemice, poluarii majore, circulatiei rutiere haotice, inundatiilor catastrofale etc. Pe acest fond dezastruos se inregistreaza saptamanal sute de decese din cauza tuberculozei, astfel incat cele provocate de H5N1 par a fi un moft. Dar daca H5N1 se va transmite in mod curent de la om la om in urma unor mutatii genetice, consecintele ar putea fi inspaimantatoare. Pentru ca, paradoxal, gripa aviara este mai frecventa in mediul urban. Explicatia este simpla: o pasare bolnava poate infecta mai multe persoane in zonele cu densitate populationala mare.
Saptamana trecuta, Indonezia a trecut pragul simbolic de 100 de decese din cauza gripei aviare. Virusul este scapat de sub control in Indonezia. Ceea ce inseamna ca, in mediu, contaminarea virala este mare, avertizeaza Ngurah Mahardika, virusolog la Universitatea din Udayana.
BULGARIA. Tot saptamana trecuta, Franta a decis sa reduca nivelul de risc al gripei aviare de la „moderat” la „slab”, exceptie facand sase departamente. Si in Marea Britanie, avertismentele autoritatilor s-au mai temperat. Dar gripa aviara a reaparut in Bulgaria. Autoritatile din aceasta tara au identificat virusul H7 la o rata salbatica si au instaurat imediat carantina pentru a impiedica raspandirea bolii. Medicii veterinari spun ca tulpina H7 a virusului gripei aviare este periculoasa pentru pasari. Deocamdata nu se poate spune cu precizie daca aceasta tulpina ameninta sanatatea omului. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, din 2003, peste 180 de oameni au murit dupa ce au fost diagnosticati cu virusul gripei aviare.
Sursa: Jurnalul National