Noua din zece romani sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru a achizitiona produse nepoluante. Totusi, cand vine vorba de protejarea mediului, romanii se multumesc doar la a cumpara becuri economice si la intretinerea spatiului verde din fata casei sau a blocului. Acest lucru rezulta dintr-un studiu realizat luna trecuta de o firma de consultanta.
Romania ocupa primul loc din lume intr-o statistica privind intentiile de protejare a mediului, urmata indeaproape de Brazilia, India, Mexic si Argentina.
Romanii sunt dispusi, mai ales, sa intretina spatiul verde din fata casei sau a blocului si sa cumpere becuri economice. 65% dintre romani ar fi dispusi sa consume mai putina hartie sau sa refoloseasca pungile de plastic si – surpriza – 62% dintre cei intervievati ar fi de acord sa foloseasca mijloacele de transport in comun in detrimentul masinii personale. Mai bine de jumatate dintre cei chestionati sunt gata sa cumpere produse cu ambalaje returnabile. Mai putini, insa, ar planta copaci sau arbusti, iar proportia celor care ar strange hartie sau sticla pentru reciclare este si mai mica.
Sapte romani din zece, potrivit aceluiasi studiu, ar plati mai mult ca sa cumpere alimente organice, crescute fara ingrasaminte si pesticide, iar 49 la suta ar investi in energia regenerabila si aproape 37% in produse biodegradabile.
Conform studiului, 76% dintre intervievati sunt dispusi sa economiseasca energie electrica, aproape 60% ar reduce consumul la apa si numai 56,3% la caldura. Totusi, principalul motiv pentru care acestia ar fi dispusi la aceste economii este dorinta de a reduce din costuri si nu grija pentru imbunatatirea mediului inconjurator.
Marja de eroare a studiului este de plus minus 3%.
Sursa: Realitatea