DEZBATERE – Alimentatia echilibrata si miscarea pot preveni 70% din boli
Jurnalul National a lansat de curand proiectul „Viata sanatoasa”, prin care promoveaza zilnic – sub semnul inimii verzi – stilul de viata echilibrat, alimentatia sanatoasa, agricultura ecologica si mediul nepoluat. In cadrul acestui proiect se incadreaza si dezbaterea cu tema „Traieste sanatos!”, care a avut loc luni seara la Casa Capsa.
Peste 70% dintre boli ar putea fi prevenite daca avem un stil de viata sanatos: alimentatie echilibrata si exercitii fizice zilnice. Invitatii la dezbatere au fost de acord ca stilul de viata sanatos se deprinde din copilarie, in familie si in scoala. Dar asa cum sublinia ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, „in prezent, situatia este dezastruoasa intrucat nu exista medici scolari, mai ales in zonele rurale. Pentru 2009 pregatim un program de investitii in medicina scolara. Din 2009 vom dezvolta din nou medicina scolara, cu alte forme, dupa alte principii, vom pregati medici, vom face investitii in spatii”. „Educatia in domeniul nutritiei poate constientiza omul obisnuit de pericolele care il pandesc cand alege un aliment mai putin sanatos si, in acelasi timp, este un factor care poate disciplina piata bunurilor alimentare”, a remarcat prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
PREVENTIE. Discutiile au scos in evidenta faptul ca romanii nu numai ca mananca nesanatos, dar fumeaza mult si beau mult alcool, aceste vicii fiind cauza multor boli. In acest context, laitmotivul dezbaterii a fost preventia. Pentru Romania, medicina viitorului este medicina preventiva. Este nevoie de o schimbare de mentalitate si atitudine, astfel incat omul obisnuit sa mearga la medic chiar si atunci cand este sanatos. „In 2008, avem bani prevazuti in buget pentru programe de promovare a sanatatii. Suntem in faza in care elaboram conceptual aceste programe si sub forma comunicarii publice”, a spus ministrul Eugen Nicolaescu. De asemenea, ca urmare a datelor furnizate de Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei, din toamna, Ministerul Sanatatii Publice va demara programe de screening in ceea ce priveste cancerul de col uterin si cancerul mamar. Daca va fi pusa la punct metodologia de lucru pentru cancerul de prostata, atunci va incepe un screening si pentru acest tip de cancer.
Prof. dr Constantin Dumitrache, de la Institutul „C.I. Parhon”, a abordat problema sindromului metabolic – diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea. Epidemia de obezitate ia amploare, 60% dintre americani si 40% dintre europeni fiind supraponderali. „Cancerul de san, de endometru are o incidenta de doua ori mai mare la femeile obeze. Acelasi lucru se poate spune despre cancerul de prostata la barbati”, a spus prof. dr Constantin Dumitrache.
MASURI. Virgil Eftimie, director in cadrul ANSVSA, a subliniat faptul ca tratamentul este mult mai bun decat preventia si in sanatatea animala, de unde pleaca de fapt toate problemele. De aceea, ANSVSA ar trebui sa ia masuri mai categorice care sa impiedice contaminarea alimentelor. Eftimie a subliniat ca tara noastra a implementat cu succes practicile UE legate de bunastarea animalelor si de siguranta alimentara. In acest sens, directorul ANSVSA a dat exemplu asomarea animalelor, care la inceput a fost criticata, dar care mai apoi s-a dovedit a fi o solutie mult mai igienica decat metodele folosite in mod traditional.
Tot pe ideea preventiei a mers si Gheorghe Ciubotaru, vicepresedintele ANPC. Acesta a venit cu un element de noutate, mentionand ca in curand elevii vor avea ca obiect de studiu „Educatia pentru sanatate si protectia consumatorilor”. Initiativa se inscrie intr-o serie de masuri luate pentru educarea tinerilor, ca prim pas pentru o viata sanatoasa.
HRANA ECOLOGICA. „Produsele obtinute de producatorii ecologici sunt cele mai sigure din punct de vedere al sanatatii. Aceste produse sunt controlate de doua categorii de organisme: ANSVSA, dar si de organismele de inspectie si certificare din sistemul agriculturii ecologice”, a declarat Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica. El a precizat ca cea mai buna dovada a calitatii produselor ecologice romanesti este ca acestea sunt exportate de multi ani in Europa.
Insa desi alimentele ecologice sunt libere de pesticide si aditivi alimentari si sunt mai bogate in substante hranitoare, consumatorul roman nu stie ce sunt acestea, cum sa le identifice. „Daca iesim pe strada si intrebam oamenii ce inseamna „ae” intr-un cerc (n.r. – sigla agriculturii ecologice care apare pe eticheta produselor provenite din acest sistem de productie) nu stiu daca 1% sau macar 1grade vor sti”, a atras atentia Marius Gabor, administrator Petras Bio, producator de paste fainoase ecologice romanesti. „Domnule ministru, va rugam faceti cunoscut publicului, consumatorului, ce inseamna aceasta sigla! Astfel, volumul vanzarilor de produse ecologice va creste si pretul va scadea. In Germania, de exemplu, laptele ecologic a ajuns sa se vanda aproape la acelasi pret cu cel conventional”, a adaugat Gabor. Radu Panait, director general Natura Land, cel mai mare importator si distribuitor de produse ecologice, atrage atentia ca in Romania sunt doar cateva fabrici care proceseaza materia prima ecologica, desi certificarea unei astfel de unitati este mult mai simpla si mai rapida decat certificarea unui teren agricol ecologic. De exemplu, pe aceeasi linie unde se produc biscuiti conventionali, cu aditivi, se pot produce si biscuiti fara aditivi, din materie prima ecologica, daca se spala linia de productie cu anumiti detergenti.
„De ce sa mearga 50 milioane de euro la export sub forma de materie prima si sa se intoarca sub forma de produs finit cand putem sa facem asta la noi in tara cu eforturi minime?! Si atunci evident ca si pretul produselor ecologice va fi mult mai mic”, a spus Panait. „In plus, avem nevoie si de canale de desfacere pentru aceste produse”, a adaugat Dan Raileanu, director general Radix.
Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat ca agricultura ecologica este o sansa pentru Romania, dar trebuie facut un efort pe partea de organizare a producatorilor agricoli, dar si pe partea consumatorilor. „La noi trebuie sa refacem legatura intre micul producator si consumator. O sa incercam sa initiem un sistem de piete ambulante pentru ca micii producatori sa-si poata vinde produsele direct consumatorului”, a declarat Ciolos. „Trebuie sa revenim la obisnuinta de a cumpara produsul din piata, direct de la producator, in sezonul lui normal de productie si sa fim de acord cate odata sa platim ceva mai mult pentru un produs natural”, a adaugat el.
Sursa: Jurnalul National