Romania ramane fara paduri!

Din agenda controalelor în p?duri
Romania ramane fara paduri!
Romania ramane fara paduri!

Grupuri de interese din tara si din strainatate “lupta” pentru desertificarea Romaniei – 117885 – 21032013 – In scurt timp, Romania va ramane fara paduri, atentioneaza Marian Stoicescu, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor. In Romania sunt 760 de companii de stat a caror cifra de afaceri reprezinta aproape 6% din PIB. Dintre acestea, 154 sunt monitorizate de Guvern si Fondul Monetar International,

59 raportand an de an pierderi. Pe plan social, la companiile de stat lucreaza peste 10% din salariatii la nivel national care, impreuna cu familiile lor, reprezinta peste 12% din populatia Romaniei.

In lume sunt multe sisteme prin care o companie este condusa si controlata. Guvernanta corporativa este solutia de salvare de la faliment a unor companii ale statului, implementata de la sfarsitul secolului trecut. Exista doua modele de guvernanta corporativa: un model anglo-saxon, prin care consiliul de administratie al intreprinderii deleaga competente de conducere unuia sau mai multor directori si un model german, prin care un consiliu de supraveghere monitorizeaza modul in care conduce intreprinderea consiliul de administratie, precizeaza Stoicescu. In definitiile intalnite in literatura de specialitate, guvernanta corporativa stabileste regulile si procedeele de luare a deciziilor la distributia drepturilor si responsabilitatilor pentru diferitele categorii de persoane implicate in conducerea unei companii sau regii (consiliu de administratie, directori, actionari si altii). Obiectivul guvernantei corporative, declarat de unii sustinatori ai acesteia, ar fi eficientizarea activitatii unei companii sau unei regii, dar poate ascunde si unele interese particulare care odata dezvaluite intra in atentia opiniei publice si dezamagesc sute si mii de angajati in pericol sa-si piarda locurile de munca. Pentru a accede la noi imprumuturi de la Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala si in contextul crizei financiare si al neperformantei unor intreprinderi publice sau unor echipe manageriale, Guvernul a promovat OUG. nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, transmitand deciziei politice gasirea unei solutii de salvare a intreprinderilor publice falimentare si posibilitatea de a dispune de soarta unor regii sau companii nationale eficiente. Deti din textul ordonantei reiese ca imixtiunea Guvernului in activitatea intreprinderii publice nu mai exista, totusi in consiliul de administratie al intreprinderii publice se regasesc reprezentantii autoritatii tutelare si ai Ministerului Finantelor Publice. De asemenea, in textul actului normativ se mentioneaza ca, daca autoritatea publica centrala solicita completarea sau revizuirea planului de administrare, iar acest plan, dupa revizuire, nu convine autoritatii, membrii consiliului de administratie sunt revocati. Se remarca, totodata, lipsa reprezentantului autorizat al salariatilor (al sindicatului reprezentativ) in componenta consiliului de administratie al intreprinderii publice, ceea ce poate provoca reactii ale salariatilor pusi in fata unor situatii hotarate fara consultarea lor. In ceea ce priveste modul de implementare a ordonantei se constata ca, in loc sa fie luate in considerare, prioritar, cele 59 de intreprinderi publice (regii, companii cu capital majoritar de stat) care au pierderi an de an, sunt vizate cele foarte puternice, care au avut an de an profit, cum ar fi Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.

De la infiintare, Romsilva, care realizeaza mentinerea integritatii padurilor, asigurand paza si administrarea acestora pentru 3,1 milioane ha paduri proprietate a statului si 1,1 milioane ha paduri private, nu a fost niciodata pe pierderi. Desi sunt grupuri interesate, din tara sau strainatate, pentru ca Romsilva sa-si restranga activitatea de paza si administrare a padurilor din sectorul privat, de administrare si valorificare superioara a masei lemnoase din sectorul de stat, consideram ca este in interesul Romaniei ca aceasta sa continue si sa dezvolte aceste activitati, subliniaza Stoicescu. Numarul salariatilor acestei regii a scazut cu 260 la suta, ajungand la limita minima a necesarului pentru paza si administrarea padurilor. Orice reducere de personal, pe langa efectele sociale, ar crea premisele distrugerii padurilor. Personalul silvic de teren al regiei raspunde material si penal de fiecare arbore lipsa din cantoanele silvice, iar actul de raspundere al personalului silvic a determinat ca in sectorul silvic de stat sa nu apara fenomenul de distrugere a padurilor; Distrugerea Romsilva printr-o asa-zisa reforma legata de implementarea OUG. nr.109/2011 va aduce deservicii imense padurii, aservind padurile statului unor grupuri de interese si transformand Romania intr-o colonie forestiera.

Pana in prezent, aplicarea OUG nr. 109/2011 a provocat nemultumiri si suspiciuni in ceea ce priveste procesul de selectie pentru consiliul de administratie sau numirea unor directori la Aeroporturi Bucuresti, Salrom, Santierul Naval Constanta, Electrica Distributie Muntenia etc.

Cine are interes ca la Romsilva sa se implementeze aceasta ordonanta? Probabil acele grupuri din tara sau din afara ei care au interes pentru padurile Statului Roman. Probabil cei care doresc masa lemnoasa recoltata din padurile Statului Roman intr-un volum cat mai mare si la un pret cat mai mic. Probabil cei care sunt interesati de un profit cat mai mare, fara sa ia in considerare ca padurile sunt un bun de interes national, ca, fara ele, Romania devine o tara expusa inundatiilor, alunecarilor de teren, desertificarii. Probabil acele grupuri care vor sa beneficieze cat mai mult de padurile Statului Roman, protejand astfel padurile din tarile lor.

Federatia pentru Apararea Padurilor, care cuprinde organizatiile sindicale si profesionale din sectorul silvic, membri ai Academiei Romane, ai Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, ai Asociatiei Proprietarilor de Paduri din Romania, solicita Guvernului Romaniei suspendarea aplicarii Ordinului Ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice nr. 202/06.02.2013 pentru implementarea OUG. nr.109/2011 la Regia Nationala a Padurilor-Romsilva si elaborarea unui act normativ care sa determine salvarea de la faliment a anumitor intreprinderi cu capital majoritar de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *