Romania refuza sa primeasca gunoiul bulgar, cel putin pana in 2015

Romania nu se poate incarca cu deseurile altor state si poate refuza deseurile acestora, chiar daca sunt membre ale Uniunii Europene, pana in anul 2015 a declarat, joi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi.

attila korodi
Afirmatia oficialului roman vine in urma declaratiilor adjunctului ministrului bulgar al Mediului si Apelor, Ceavdar Georgiev, potrivit carora Romania este una dintre tarile unde ar putea fi trimise deseurile din Sofia.
In acest context, ministrul roman al Mediului a subliniat ca aceeasi decizie a fost luata si in cazul Italiei, la jumatatea anului 2007, cand oficiali guvernamentali italieni au venit in Romania pentru a negocia depozitarea de deseuri provenite din sudul tarii, transmite Agerpres.
„La ora actuala eu nu stiu de un document care sa fi venit din partea Bulgariei, dar, daca vine, desigur, o sa-i explicam si partii bulgare decizia noastra. Cand vom fi contactati oficial, le spunem clar ca Romania nu poate si trebuie sa inteleaga si ei de ce: pentru ca trebuie sa ne gospodarim cu deseurile noastre, trebuie sa reconstruim tot sistemul romanesc si pana cand nu se termina lucrul acesta nu avem cum sa primim alte deseuri din alte state”, a precizat Attila Korodi.

Din 2015 deseurile UE au liber in Romania
Ministrul Mediului a precizat ca, potrivit negocierilor purtate cu Uniunea Europeana, Romania are voie sa refuze, pana in 2015, depozitarea de deseuri provenite din alte state membre.
„Tratatul de aderare ne permite lucrul acesta – cum probabil ca permite si Bulgariei, dar nu cunosc acest lucru, noua ne permite ca pana in 2015 sa respingem primirea deseurilor municipale din alte tari din UE”, a afirmat Korodi.
Romania trebuie sa implementeze, pana in 2017, un sistem integrat de management al deseurilor, acest lucru implicand rezolvarea unor probleme precum construirea unor depozite conforme cu capacitati suficiente pentru cantitatea de deseuri produsa de locuitorii Romaniei. Tara are doua termene de conformare in ceea ce priveste importul de deseuri menajere: este vorba de 2015, pentru deseuri care au ca finalitate depozitarea si incinerarea acestora, si 2011 pentru valorificarea sub orice forma a deseurilor.
Potrivit legislatiei, orice import de deseuri este autorizat de Agentia Nationala de Protectie a Mediului (ANPM), pe baza unei notificari din partea statului care doreste sa faca o astfel de operatiune.
Ministrul adjunct bulgar al mediului, Ceavdar Gheorghiev a afirmat ca Romania ar putea fi una dintre destinatiile deseurilor adunate in capitala bulgara Sofia. Conform oficialului bulgar, aceasta ar fi ultima optiune la care ar putea recurge guvernul daca toate celelalte vor fi epuizate.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *