Romania a reusit sa cheltuiasca in totalitate, pana in 2013, cele 252 de milioane de euro alocate prin programul viticol, iar pentru perioada 2014-2018 sunt disponibile alte 238,5 milioane de euro, a declarat vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in cadrul manifestarilor dedicate Zilei Europei la sediul MADR.
„O mandrie pentru noi este programul viticol deoarece, prin cele 252 milioane euro cheltuite 100% pana in 2013, au fost realizate 25.000 ha plantatii nou infiintate si programe de promovare a vinurilor in China, Rusia, Japonia si SUA. Alte 238,5 milioane euro sunt disponibile pentru anii 2014-2018. Prin Decizia Comisiei recent adoptata in 29 aprilie 2014, s-a aprobat un nou program de promovare a vinurilor in Azerbaidjan si Belarus”, a spus Constantin.
Si agricultura ecologica „este o alta mandrie a Romaniei” pentru ca produsele ecologice si cele traditionale pot face oricand cinste pe toate pietele, considera seful MADR.
„Produsele ecologice si cele traditionale reprezinta cu adevarat Romania si pot face oricand cinste pe toate pietele, fie pe cea europeana fie in tari terte. Le multumesc fermierilor si procesatorilor care s-au dedicat acestui sector, dezvoltat an de an, atat in productia cerealiera, dar si zootehnica. Aici sunt produse care vin din cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii, dar care sunt prezentate si de ceea ce caracterizeaza zona respectiva, traditii si porturi populare. Strategia noastra in domeniu este de a face toate eforturile, inclusiv financiare, ca la toate expozitiile internationale specializate standurile Romaniei sa fie cat mai generoase, iar produsele sa fie reprezentate asa cum se cuvine”, a spus ministrul Agriculturii, in timpul vizitarii expozitiei de produse traditionale.
In ceea ce priveste noul PNDR 2014-2020, Constantin a reamintit ca in 20 mai vor fi lansate primele doua masuri, respectiv investitii in ferme si bunastarea animalelor.
„Noul PNDR 2014-2020, cu o finantare de 8 miliarde euro fonduri comunitare, transmis in martie Comisiei Europene, inglobeaza obiectivele de dezvoltare viitoare stabilite in relatie stransa cu partenerii nostri, viitorii beneficiari, discutat si dezbatut in 8 conferinte regionale, in cadrul carora am invatat la fata locului ce isi doresc fermierii si cum sa ne atingem tintele. In 20 mai, peste 13 zile, lansam primele doua masuri finantate din alocarea 2014-2020, investitii in ferme si bunastarea animalelor”, a adaugat ministrul.