Cercetatorii care au fost in Groenlanda spun ca ghetarii se topesc mult mai repede decat in cele mai sumbre previziuni.
Oamenii de stiinta romani intorsi din Groenlanda sustin ca ghetarii se topesc de patru ori mai repede decat prognozele de pana acum. Teodor Negoita, cel care a condus expeditia, a spus ieri ca temperaturile de la Cercul Polar de Nord sunt mult mai mari decat in urma cu 15 ani, cand a mai fost in aceasta zona.
„In urma cu 15 ani, cand am fost in tinuturile nordice, am prins temperaturi de -36 de grade Celsius. Acum, inainte sa ne intoarcem, pe 7 aprilie, termometrele aratau 0 grade Celsius”, spune Teodor Negoita.
Cercetatorii romani isi propusesera sa traverseze fiordul Kangerlus-suaq, dar nu au putut, pentru ca acesta era complet dezghetat. Negoita povesteste ca, in zona studiata de echipa sa, marea nu a mai inghetat in perioada de iarna, de aproape 15 ani.
Intr-o alta zona, la Ilulissat, erau chiar delte imense, formate prin topirea ghetii.
Cercetatorii au luat probe de gheata din banchize, de sol si de zapada, pe care le vor studia in laboratoarele din Romania. Concluziile preliminare arata insa ca situatia din Antarctica se inrautateste continuu.
Dezghetarea solului artic permanent inghetat (permafrostul) va accelera incalzirea globala, prin eliminarea unor cantitati mari de gaze cu efect de sera, precum metanul. De asemenea, cercetatorii romani au prelevat si mostre pentru studii biotehnologice, pe care le vor utiliza in industria alimentara si cea farmaceutica.
Telescop robotic pana la iarna
Teodor Negoita a fost insotit de Petre Popescu, de la Institutul Astronomic al Academiei Romane, Paul-Andrei Iordache, de la Institutul Roman de Cercetari Polare, Petre Paraschiv, de la Institutul Astronomic al Academiei Romane, si Mihaela Scantee Cotarlet, de la Institutul Roman de Cercetari Polare. Astronomii au facut determinari privind aureolele. Romanii au anuntat ieri ca, pana in luna decembrie, vor amplasa un telescop robotic la baza americana aflata la 15 km vest de Kangferlus-suaq, iar doi dintre ei vor lucra impreuna cu amercianii la prelevarea datelor.
-In urma cu 15 ani, cand am fost in tinuturile nordice, am prins temperaturi de -36 de grade Celsius. Acum, inainte sa ne intoarcem, pe 7 aprilie, termometrele aratau 0 grade Celsius.
Teodor Negoita, cercetator
Se topesc ghetarii, creste nivelul marii
Studiile facute in ultimii ani arata ca, daca Groenlanda pierdea in 1996 cam 100 km cubi de gheata pe an, in 2005 cantitatea a crescut la 220 km cubi. In prezent, topirea este mult accelerata, Groenlanda fiind acoperita de un strat de gheata care s-a redus cu 20% fata de anul 2000, fiind acum de 1,7 milioane km patrati. Oamenii de stiinta cred ca toata gheata se va topi in urmatoarele cateva sute de ani, ceea ce ar produce o crestere a nivelului marii cu 7 metri, daca avem in vedere ca acest imens ghetar are, pe alocuri, grosimea de trei kilometri. Potrivit datelor, in ultimii cinci ani, cantitatea de gheata pierduta de Groenlanda s-a dublat.
Sursa: Adevarul