Romsilva: Combaterea daunatorilor forestieri, in arboretele si pepinierele silvice

Cererea Impact de a primi daune de la Romsilva, respins?
Romsilva: Combaterea daunatorilor forestieri, in arboretele si pepinierele silvice
Romsilva: Combaterea daunatorilor forestieri, in arboretele si pepinierele silvice

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva continua sa efectueze si in anul 2014 lucrari de combatere a daunatorilor forestieri, in arboretele si pepinierele silvice din cadrul directiilor silvice din structura sa.

O pondere insemnata o au lucrarile de combatere a insectelor defoliatoare, lucrari care se organizeaza, in perioada de primavara, in padurile de foioase, in special in cele de cvercinee.

Conform prognozei, urmeaza sa se efectueze astfel de lucrari in perioada aprilie – mai 2014, in functie de evolutia vegetatiei forestiere si a insectelor daunatoare, prin metoda pulverizarii cu ajutorul avioanelor utilitare, in judetele: Arad, Bihor, Caras-Severin, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Timis, Tulcea si Valcea.

Pentru o eficienta corespunzatoare a actiunii, se preconizeaza a fi folosite produse chimice pe baza de diflubenzuron.

Graficul de executare a lucrarilor de combatere, respectiv graficul zborurilor avio, urmeaza a fi comunicate prin intermediul mijloacelor media (anunturi audio si video in presa locala si centrala, afisaj la sediile ocoalelor silvice si al consiliilor locale de pe raza teritorial-administrativa a suprafetelor de fond forestier incluse in zona de combatere), in timp util, cu cel putin 5 zile inainte de inceperea lucrarilor.

Vor fi informate atat persoanele fizice, cat si cele juridice, cu o atentie deosebita asupra apicultorilor, pentru a preveni eventualele efecte negative.

Neefectuarea lucrarilor de combatere a daunatorilor forestieri ar conduce nu numai la defolierea arborilor, ci si la debilitarea padurilor respective, existand posibilitatea de uscare in masa a arboretelor.
Impactul negativ este cu atat mai mare cu cat atacuri in masa de insecte defoliatoare se prognozeaza si in padurile de pe raza unor judete deficitare din punct de vedere al suprafetelor impadurite (Calarasi, Ilfov, Ialomita, Teleorman, Constanta etc.).

Totodata, trebuie mentionat ca neefectuarea lucrarilor de combatere a daunatorilor forestieri va conduce la inmultirea excesiva a insectelor si la extinderea atacurilor in suprafetele agricole, pomicole si viticole invecinate.

In sensul celor mentionate mai sus, rugam factorii interesati, precum si societatea civila, sa ne comunice eventualele puncte de vedere, propuneri sau observatii in legatura cu aceste probleme, la adresele de e-mail: [email protected]sau [email protected] .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *