De „trenul nuclear”, se ocupa Institutul pentru tehnologii din Moscova, acelasi care a elaborat racheta intercontinentala Bulava. El se doreste a fi raspunsul Rusiei la programul american de atac global fulgerator, care, sustin oficialii de la Moscova, va oferi Washingtonului posibilitatea de a riposta in decurs de numai o ora de la adoptarea deciziei de distrugere a unei tinte in orice colt al Pamantului.
In ceea ce priveste viitoarea racheta conceputa special pentru „trenul nuclear”, greutatea ei nu va depasi 47 de tone. In orice caz, asa a declarat miercuri comandantul Trupelor de rachete cu destinatie speciala, generalul Sergei Karakaev. Detaliind, el a precizat ca racheta va fi „ascunsa” intr-un vagon-congelator lung de 24 de metri.
Din punct de vedere al aspectului exterior, acest vagon special va arata la fel ca toate celelalte. „Trenul nuclear” va putea circula pe orice ruta, fara a necesitate modificari de terasament.
De mentionat ca URSS a detinut trenuri cu rachete la bord, dar ele au fost scoase din dotarea armatei in 2005, in virtutea prevederilor tratatului de reducere a armamentului strategic ofensiv (START-1), semnat in 1993 de presedintii de atunci ai Statelor Unite si Rusiei, George Bush si Boris Eltsin. Noul acord, SYART-3 nu intezice realizarea de noi sisteme de rachete, inclusiv astfel de trenuri purtatoate de rachete.