Studiu: Majoritatea suplimentelor de multivitamine si minerale sunt ineficiente

Studiu: Majoritatea suplimentelor de multivitamine si minerale sunt ineficiente
Studiu: Majoritatea suplimentelor de multivitamine si minerale sunt ineficiente

Oamenii ar trebui sa inceteze sa mai cheltuiasca zadarnic bani pe suplimente alimentare, afirma un grup de medici, in urma rezultatelor a trei studii ample care arata ca majoritatea suplimentelor de multivitamine si minerale sunt ineficiente in ceea ce priveste reducerea riscului de imbolnavire, ba chiar, in unele cazuri, se pot dovedi nocive.

Cele 3 studii, publicate in jurnalul Annals of Internal Medicine, cuprind 2 noi studii clinice si o revizie a 27 de studii anterioare. Din toate rezulta ca nu exista dovezi ale faptului ca administrarea zilnica de suplimente de multivitamine si minerale ar preveni ori incetini declinul cognitiv sau instalarea unor boli cronice precum maladiile cardiace si cancerul.

”Mesajul e simplu: cele mai multe dintre suplimente nu previn bolile cronice ori decesul, utilizarea lor nu este justificata si ar trebui evitata”, declara transant medicii autori ai studiilor, intr-un editorial publicat impreuna cu rezultatele cercetarilor.

Mesajul este adresat in mod special persoanelor care nu prezinta simptome de deficienta nutritionala – adica marea majoritate a populatiei SUA – deoarece, de multe ori, aceste persoane consuma cantitati mari de suplimente, fara a avea nevoie de ele.

Serii intregi de studii au aratat ca administrarea acestor suplimente nu are niciun impact benefic asupra sanatatii – „si totusi oamenii continua sa ia suplimente – la ora actuala, in cantitati mai mari ca oricand”, spune dr. Edgar Miller, unul dintre cei 5 autori ai editorialului si profesor de medicina si epidemiologie la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore.

Dupa parerea lui, preocuparea de a lua supliment ar putea avea o componenta psihologica. In ciuda dovezilor ca suplimentele nu aduc beneficii marii majoritati a populatiei, unele persoane se conving singure ca au nevoie de suplimente pentru ca le-ar lipsi nutrientii necesari din alimentatie.

Aceste noi studii confirma rezultatele unor cercetari anterioare, care aratau ca, in general, suplimentele alimentare, inclusiv vitamine B si antioxidanti, nu aduc beneficii, iar dozele mari de beta-caroten, vitamina E si, probabil, si vitamina A chiar maresc rata deceselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *