Profesorii de la clasele primare si gimnaziale au de astazi parte de un nou instrument de lucru care sprijina procesul educativ prin care formeaza generatii de tineri responsabili fata de mediul inconjurator. Cartea Marii Negre este un pachet educativ dedicat cunoasterii si protejarii Marii Negre, coordonat in Romania de organizatiile Mare Nostrum si WWF.
Cartea Marii Negre este un concept creat de WWF Turcia, in parteneriat cu Comisia Marii Negre si realizat cu sprijinul financiar al Programului pentru Dezvoltare al Natiunilor Unite (UNDP), in cadrul initiativei Fiecare Picatura Conteaza.
Educatie pentru dezvoltarea durabila
Misiunile Mare Nostrum si WWF constau in obtinerea unui impact pe termen lung in conservarea naturii. Printre metodele folosite un loc important il ocupa educatia, in special cea referitoare la mediu, care este una dintre prioritatile strategice ale celor doua organizatii.
De aici decizia naturala de a adapta si distribui Cartea Marii Negre si in Romania. Cartea Marii Negre a fost „notata” ca buna practica la nivel mondial, la Expo 2012 Yesou Korea, un eveniment international dedicat marilor si oceanelor. Cu acest calificativ ce garanteaza calitatea materialului, Cartea Marii Negre le ofera profesorilor din intreaga tara oportunitatea de a include in lectiile lor o metoda interactiva, ce raspunde unei nevoi multidisciplinare.
„Cartea Marii Negre este un material fascinant, mi-a facut o mare bucurie atunci cand l-am parcurs si m-am transpus in pielea elevului care va experimenta metodele propuse. Invatarea experientiala, lucrul in echipa, gandirea critica, exprimarea libera – toate acestea sunt elemente ale Educatiei pentru dezvoltare durabila pe care le incurajam in toate proiectele de educatie. Ne bucuram sa oferim acest instrument atat de complet profesorilor din intreaga tara, caci Marea Neagra este a noastra, a tuturor ”, a declarat Mihaela Candea, director executiv Mare Nostrum.
Adresat elevilor din clasele I-VIII din intreaga tara, pachetul Cartea Marii Negre reuneste informatia teoretica cu aplicatii si metode practice care permit intelegerea aspectelor ce tin de geografia, biologia si protejarea Marii Negre.
Un sustinator al Cartii Marii Negre este Ivan Patzaichin, presedintele Asociatiei Mila 23 care considera ca “Delta Dunarii se sfarseste unde incepe Marea Neagra. Romanii au prilejul de a avea acces la amandoua. Este un alt inceput al naturii, iar noi avem datoria sa ii cunoastem valoarea prin educatie, la clasa, dar si in mijlocul apelor, cu barca.”
Ce contine Cartea Marii Negre?
– Manualul profesorului
– Harta Marii Negre
– Plansa cu specii
– Carti de joc cu specii
– CD cu toate materialele in format electronic
– O cutie eleganta si practica pentru toate materialele.
Cine se poate alatura proiectului?
Profesorii care doresc sa faca parte din familia cadrelor didactice care utilizeaza Cartea Marii Negre si, astfel, sa participe la sesiunile de formare, sa primeasca un exemplar din pachetul educativ Cartea Marii Negre si sa beneficieze de sprijin din partea echipei de proiect sunt invitati sa trimita un dosar de candidatura. Acesta consta in CV in formatul Europass si scrisoare de intentie, ambele in limba romana, si trebuie trimis la adresa de email: [email protected] pana la data de 15 ianuarie 2013.
Sesiunile de formare vor avea loc in Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi si Timisoara si vor fi adresate unui numar de 150 de profesori din intreaga tara, respectiv 1-2 cadre didactice din fiecare judet.
Exemplarele tiparite din Cartea Marii Negre vor fi distribuite gratuit in toate judetele tarii (10 exemplare/judet) . Versiunea electronica a Cartii Marii Negre este accesibila oricui, pe website-ul www.carteamariinegre.ro
In perioada ianuarie-martie 2014, elevii vor fi invitati sa participe la un concurs de proiecte, care va fi anuntat pe site-ul proiectului www.carteamariinegre.ro si pe pagina de Facebook Cartea Marii Negre.
Despre WWF (World Wide Fund for Nature):
Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.