Gura este departe de a fi un mediu steril: aceasta este casa a aproximativ 700 de tipuri diferite de bacterii. Potrivit unui studiu olandez, publicat in revista „Microbiom“, in timpul unui sarut care dureaza 10 secunde, partenerii schimba intre ei 80 de milioane de bacterii, scrie Science et Avenir.
Oamenii de stiinta au aflat aceste detalii dupa ce au efectuat un studiu in care au implicat 21 de voluntari. Acestia au raspuns la un chestionar care cuprindea intrebari legate de obiceiurile lor in ceea ce priveste sarutul, cum ar fi frecventa si durata. Ulterior, cercetatorii au luat mostre de saliva, pentru a vedea care este cultura microbiana orala.
In cele din urma, autorii studiului au rugat unul dintre partenerii fiecarui cuplu sa consume o bautura cu probiotice, care continea specii obisnuite de bacterii, utilizate ca „markeri“ (in special Streptococcus, Lactobacillus si Bifidobacterium).
Dupa un sarut „frantuzesc“, cercetatorii au descoperit ca numarul bacteriilor din saliva destinatarului a crescut de circa trei ori.
Mai mult decat atat, atunci cand partenerii se saruta de cel putin noua ori pe zi, cultura bacteriana din saliva lor devine practic identica. Cu toate acestea, compozitia bacteriana a limbii nu se modifica in mod semnificativ.
Conform cercetatorilor, acest lucru ar permite partenerilor dintr-un cuplu sa digere mai bine acelasi tip de alimente si sa devina mai rezistenti la infectii similare. Sarutul este, prin urmare, in opinia lor benefic pentru sanatate.
Sarutul „frantuzesc”, care implica actiunea limbii si schimbul de saliva, este un comportament de seductie specific oamenilor, practicat in 90% din culturile din intreaga lume, a precizat Remco Kort, co-autorul studiului.