Sase organizatii de mediu cer ca DN 66A sa se incheie cu un km inainte de peisajul forestier intact

Sase organizatii de mediu protesteaza joi in zona cantonului silvic Campusel si cer ministrului Mediului sa nu autorizeze construirea tronsonului 3 al drumului care distruge ultimul peisaj forestier intac (PFI) din Europa la sud de Cercul Polar, a anuntat Agent Green, unul dintre protestatari.campusel

Astfel, 15 voluntari ai organizatiilor protestatare Agent Green, WWF, Grupul Milvus, Societatea Carpatina Ardeleana, Generatia Verde si Pro Democratia, Club Lupeni – Valea Jiului vor afisa, incepand cu ora 10:00, un banner cu mesajul „Domnule Nemirschi, DN 66A – capat de drum / protejati peisajul forestier intact!”.

De asemenea, acestia vor monta noua borna kilometrica de drum judetean la Campusel, care marcheaza capatul de drum la km 47+765 si vor specifica existenta PFI la 1 km distanta.

Actiunea isi propune, potrivit organizatorilor, sa atraga atentia ministrului ca legislatia europeana este in favoarea conservarii mediului.

„Coboram DN 66A la rang de drum judetean si protestam pentru a atrage atentia ministrului mediului ca nu poate autoriza tronsonul 3 al DN 66A, deoarece acesta ar urma sa traverseze zona de protectie integrala a Parcului National Domogled, activitate ilegala. Stim ca ministrul ar putea pune autorizarea drumului pe seama sigurantei nationale, dar gestul ar insemna o crima ecologica intolerabila pentru care am demara proceduri legale la nivel nivel national si european. Este in joc soarta ultimului peisaj forestier intact din Europa situata la latitudini temperate si vom face tot ce este posibil sa il protejam”, a declarat reprezentantul Agent Green, Gabriel Paun.

Campusel este limita dintre tronsonul 2 (Campu lui Neag-Campusel) care afecteaza deja Parcul National Retezat si tronsonul 3 (Campusel-Coada de lac Iovanu) ce ar urma sa afecteze Parcul National Domogled si PFI.

„Nu este pentru prima data ca atragem atentia asupra consecintelor negative asupra biodiversitatii pe care le-ar avea DN 66A pentru natura, insa nu am crezut ca se va ajunge pana aici, mai ales ca studiul Guvernului din 2007 confirma existenta PFI si contine recomandari pentru conservarea acestuia. Constructiile de infrastructura conduc la disparitia PFI. Daca in Retezat drumul trece pe la marginea parcului, Domogledul ar urma sa fie fragmentat chiar prin zona de conservare integrala. PFI ar pierde cel putin 10.000 hectare”, a declarat si reprezentantul WWF, Luminita Tanasie.

Doar PFI Retezat-Godeanu-Tarcu este singura zona din intreaga Europa, situata in clima temperata, care mai indeplineste criterii stiintifice pentru conservarea carnivorelor mari pentru care habitatul natural recomandat de cercetatori este de pana la 100.000 ha (lup, urs si ras). Acesta masoara 97.926 ha, din care 18046 ha sunt paduri virgine si cuprinde 22 de tipuri diferite de ecosisteme.

„Lupul, ursul si rasul sunt specii de interes comunitar care necesita o protectie stricta. Prin unicitatea sa, Retezatul este un loc care trebuie dedicat conservarii integrale, studiului si ecoturismului. Promovarea internationala responsabila a statutului de ultim PFI european este solutia pentru bunastarea naturii si a locuitorilor din Valea Jiului”, a spus si reprezentantul grupului Milvius, Tamas Papp.

Un PFI reprezinta un teritoriu in cadrul zonei de padure, care contine ecosisteme impadurite si neimpadurite (gol alpin, lacuri, mlastini), cu influente umane minime, care masoara minimum 500 km patrati si are un diametru de cel putin 10 km.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *