VALCEA. Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Valcea a organizat ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, in biblioteca Spitalului Judetean de Urgenta, o masa rotunda. In cadrul intalnirii s-a discutat despre incalzirea globala si cum sa ne protejam sanatatea. La dezbatere au luat parte reprezentanti ai ASP, ai Serviciului Meteorologic Valcea, Directiei Apelor Olt, Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) si ai Agentiei de Protectie a Mediului (APM).
Cristina Gandacioiu, medic in cadrul ASP Valcea, a declarat ca dezastrele naturale produc anual peste 600.000 de decese, in tarile in curs de dezvoltare. „In Europa, in vara anului 2003 au fost temperaturi extrem de ridicate, cauzate de schimbarea climei, care au provocat mai mult de 70.000 de decese”, a spus Cristina Gandacioiu.
Incalzirea globala provoaca mai multe boli
Luminita Apostolescu, medic al ASP Valcea, a declarat ca, o data cu schimbarile climei, populatia este predispusa la boli reumatice si cardiovasculare. „Orice schimbare de clima influenteaza starea de sanatate a organismului uman. Cei mai afectati sunt copiii, batranii, bolnavii de astm, diabet si inima. In sezonul rece a crescut incidenta accidentelor cardiovasculare si infarctului de miocard. Pentru a ne feri organismul de schimbarile climei e foarte important sa respectam indicatiile medicului, sa ne imbracam vara in haine cat mai deschise, sa fim atenti la ce mancam si sa consumam foarte multe lichide”, a afirmat Luminita Apostolescu. Lili Pasat, directoarea adjuncta a DSVSA Valcea, a sustinut ca, din cauza incalzirii globale, apar tot mai multe boli in randul animalelor: „Exista foarte multe boli transmisibile in randul animalelor si chiar la om, prin intermediul alimentelor”. Elisabeta Galatescu, sef serviciu APM Valcea, a declarat ca schimbarile climatice au loc din cauza cresterii emanatiilor de dioxid de carbon si a diminuarii suprafetelor impadurite. Dioxidul de carbon si alte emisii de gaze pot fi reduse substantial prin alegerea unui mod de transport care sa nu polueze, ceea ce va duce la mai mult aer curat, mai putine boli astmatice sau respiratorii, mai putine persoane suferind de diabet, boli de inima sau cancer.
Sursa: Gazeta de Sud