Scrisoare deschisa catre comisarul european pentru mediu

DOMNUL STRAVOS DIMAS

Partidul Ecologist Roman a desfasurat, pana in prezent, diverse actiuni de pichetare si protest si a solicitat, in nenumarate randuri, institutiilor publice de mediu din Romania, explicatii si puncte de vedere oficiale in legatura cu numeroase si grave probleme de mediu care au loc pe teritoriul tarii noastre.

Pana in prezent, nu am primit niciun raspuns.

Cunoscand implicarea dumneavoastra neincetata in solutionarea problemelor de mediu din Europa si, mai ales, din Romania, aportul deosebit pe care l-ati adus cu privire la problema Canalului Bastroe, va rugam sa ne acordati sprijinul si in ceea ce priveste dezastrul ecologic si distrugerea fara mila a unui monument al naturii unic in Europa, Delta Dunarii.

Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, acoperind o suprafata de 6.580.000 ha.

In anul 1990, UNESCO a inclus Delta Dunarii printre rezervatiile biosferei si in Patrimoniul Mondial.

Delta Dunarii este un tinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci si plante, o zona cu cea mai bogata fauna ornitologica si ihtiologica de pe continentul european.

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost recunoscuta in septembrie 1991, ca zona umeda de importanta internationala si, mai ales, ca habitat al pasarilor de apa – Conventia de la Ramsar si este protejata de numeroase tratate si conventii internationale.

Odata cu declararea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, in anul 1990, a fost infiintata si institutia pentru administrarea patrimoniului natural si anume, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).

Inca de la infiintare, ARBDD a incheiat numeroase acorduri de cooperare cu alte zone umede similare. Astfel, in anul 1998, s-a infiintat Euroregiunea „Dunarea de Jos”, iar in anul 1999 a luat fiinta „Coridorul Verde al Dunarii”.

De asemenea, s-au derulat numeroase proiecte care au fost finantate de catre BERD, GEF, Banca Mondiala, Programul TACIS, PHARE si altele.

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007 si Delta Dunarii a devenit un spatiu integral european. Astfel, Romania ar trebui sa respecte toate obligatiile ce decurg din calitatea sa de membru al Uniunii Europene, inclusiv cele cu privire la consolidarea sistemului politic si a institutiilor democratice.

Aceasta bogatie naturala a Europei, Delta Dunarii, este pe cale sa fie distrusa si pierduta pentru totdeauna.

Una dintre principalele cauze care stau la baza distrugerii sale este fenomenul de coruptie in care sunt angrenate interese politice si economice. Cu sprijinul tacit al Guvernului liberal au fost demarate lucrari de constructie si amenajare a infrastructucturii ce urmeaza sa deserveasca viitoarele cartiere de lux, in inima Deltei Dunarii: pe Grindu Chituc, Grindu Lupilor, Sf. Gheorghe si plaja de la Sulina.

In acest context, Domnule Stavros Dimas, Partidul Ecologist Roman solicita Comisiei Europene sa ia masuri imediate pentru a impiedica un dezastru ecologic european.

Astfel, Partidul Ecologist Roman propune cinci masuri cu aplicabilitate imediata pentru protejarea Deltei Dunarii si pentru stoparea dezastrului ecologic:

1. Inghetarea tuturor operatiunilor de cadastru si intabulare a terenurilor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii in domeniul public al statului. Exista dovezi evidentiate in mass media conform carora licitatiile au fost castigate in urma unor fapte de coruptie.

2. Trimiterea unei misiuni de audit, din partea Comisiei Europene, la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, care sa verifice toate licitatiile desfasurate de catre aceasta institutie din anul 2005 si pana in prezent, precum si evidenta terenurile retrocedate.

3. Stoparea tuturor lucrarilor de constructie de pe Grindu Chituc si Grindu Lupilor, din zona plajelor de la Sulina si Sf. Gheorghe.

4. Instituirea unei Administratii Europene a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii care sa protejeze, in mod real, aceasta arie naturala si sa puna capat abuzurilor si ilegaltatilor asigurand, astfel, dezvoltarea durabila a acestei regiuni.

5. Implementarea tuturor normelor europene privind protectia mediului inconjurator in Rezervatie.

Partidul Ecologist Roman considera ca, numai in urma unei interventii din partea institutiilor europene, se poate stopa distrugerea Deltei Dunarii.

Ne adresam dumneavoastra, domnule Stavros Dimas, nu numai in calitate de partid politic ecologist, ci si in calitate de cetateni ai unui tanar stat membru al Uniunii Europene, care trebuie sa respecte si sa aplice legislatia europeana si internationala cu privire la protectia mediului.

Si, nu in ultimul rand, va solicitam sprijinul, deoarece Guvernul Romaniei este indiferent, iresponsabil si incapabil sa faca fata distrugerii cu buna stiinta a acestui unic monument al naturii.

Va rog sa primiti, Domnule Stavros Dimas, expresia deosebitei mele consideratii,

Cristian Jura

Presedintele Partidului Ecologist Roman

23 mai 2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *