Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Nicolae Havrilet, a apreciat ca vor exista mai multi consumatori vulnerabili in zona gazelor naturale, din cauza faptului ca majorarea pretului la energia electrica va fi, probabil, neglijabila, in perioada urmatoare, transmite Agerpres (21 mai).
‘Proxima crestere a pretului energiei electrice, de la 1 iulie, cand 10% din consumul casnic va fi preluat de pe piata libera, nu va fi foarte importanta, sub 2%, neglijabila. In schimb, pretul gazelor naturale va fi majorat cu 8% si de aceea estimez ca vor fi mai multi consumatori vulnerabili in zona gazelor naturale decat la electricitate’, a declarat marti, pentru AGERPRES, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Nicolae Havrilet.
Acesta a subliniat ca, pentru aplicarea calendarelor de crestere etapizata a preturilor la energia electrica si la gaze naturale, este necesara definirea conceptului de consumator vulnerabil.
‘Daca in zona energiei electrice nu luam in considerare a avea loc cresteri majore de preturi, in schimb la gazele naturale, intr-o perioada de sase ani, vor fi cresteri mai mult sau mai putin semnificative. Va fi deci foarte important sa avem asigurate fondurile pentru sustinerea consumatorilor vulnerabili, pentru a nu periclita programele de crestere a pretului la energie si pentru protectia sociala a oamenilor’, a spus Nicolae Havrilet.
Guvernul a avut recent initiativa majorarii venitului minim garantat, insa fondurile pentru protectia sociala a consumatorilor vulnerabili vor veni din suprataxarea aplicata companiilor din sectorul energetic.
‘Suntem la momentul zero al aplicarii majorarii preturilor cand este foarte importanta sustinerea consumatorilor vulnerabili, adica a acelor persoane care, datorita varstei, a problemelor de sanatate si, in general a veniturilor mici pe membru de familie, nu sunt in stare sa-si achite factura energetica’, a adaugat presedintele ANRE.
In incheiere, Nicolae Havrilet a subliniat ca ‘majorarea pretului la gazele naturale va consemna un aport considerabil la PIB ceea ce va genera investitii, locuri de munca bine platite in sectorul energetic, cresterea puterii de cumparare; liberalizarea preturilor la energie este legata de nevoia de crestere economica a Romaniei care se va face pe baza politicilor energetice’.